miercuri, 29 februarie 2012

Nevăzătorii vor urma cursuri pentru utilizarea calculatorului cu programe adaptate

ANR a câstigat un proiect european finantat prin Fondul Social European. Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013. Axa prioritara 6: Promovarea incluziunii sociale. Domeniul major de intervenție 6.2: Îmbunatatirea accesului si a participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii. ID proiect: 62996, în parteneriat cu Compania SIVECO, cel mai important realizator de programe informatice educationale din România, precum si cu Fundatia Cartea Calatoare. Deviza proiectului este Investeste în oameni!

Proiectul prevede pregatirea nevazatorilor si a slabvazatorilor în utilizarea calculatorului cu programe adaptate, în vederea încadrarii lor în munca. În contextul îmbunatatirii prevederilor de încadrare în munca, odata cu modificarea Legii 448/2006, sansele cresc considerabil.

Proiectul va acoperi o perioada de mai bine de 2 ani si se refera la deficientii de vedere din întreaga tara. Filialele sunt rugate sa înscrie persoane pentru cursurile care vor începe esalonat, în diferite locuri odata cu luna mai 2012.

Actele necesare sunt urmatoarele: copie dupa cartea de identitate; copie dupa certificatul de încadrare în categoria de handicap vizual declaratie pe propria raspundere data la filiale în legatura cu nivelul cunostintelor de utilizare a calculatorului si cu nivelul studiilor. Înainte de începerea cursurilor va fi necesara si o copie dupa actul de studii.

Se preconizeaza încadrarea în munca cu norma de 2 pâna la 8 ore, pentru diferite operatiuni, indiferent de nivelul studiilor.

Sunt vizate persoanele între 18 si 50 ani, iar la cursuri vor fi primite si persoane peste vârsta de 50 ani.

Tinta maximala a proiectului este sa încadreze în munca, inclusiv cu munca la domiciliu, între 200 si 250 nevazatori si slabvazatori. “Consideram ca este o sansa pentru membrii nostri si rugam filialele sa coopereze la înscrierea la aceste cursuri. Detalii legate de locurile desfasurarii cursurilor si de activitatile conexe, vor fi comunicate în timp util”, precizează Radu Sergiu Ruba, preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, în informarea remisă filialelor nevăzătorilor din ţară.