luni, 13 februarie 2012

Parohie pentru nevăzători

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, în anul 2004 a luat fiinţă, în municipiul Piteşti, parohia pentru nevăzători „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, preot paroh fiind numit părintele Radu Gabriel Constantin, care, pe lângă slujirea preoţească la altarul acestei biserici, s-a implicat şi în diverse proiecte social-umanitare şi în special în consilierea nevăzătorilor care au dorit acest lucru. Parohia pentru nevăzători „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” face parte din Protoieria Piteşti, activează în cadrul Filialei Nevăzătorilor Argeş şi a luat fiinţă pentru că în municipiul Piteşti trăiesc aproape 1.500 de nevăzători, iar în judeţul Argeş aproape 4.000, în majoritate creştini ortodocşi.

La sediul Filialei Nevăzătorilor din Piteşti, strada Exerciţiu, bloc D 16, sc. P, s-a amenajat un paraclis cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, unde se oficiază sfinte slujbe precum Sfânta Liturghie, Sfântul Maslu, Sfeştania, Acatistul şi întâlniri catehetice. La început, preotul Radu Gabriel Constantin s-a îngrijit personal de obţinerea obiectelor de cult necesare oficierii sfintelor slujbe.

„Această parohie s-a înfiinţat datorită rânduielii Bunului Dumnezeu, deschiderii şi misiunii Bisericii, cât şi dorinţei credincioşilor nevăzători de a avea mai aproape un slujitor al Domnului, care să-i spovedească şi care să-i împărtăşească“, ne-a declarat părintele Radu Gabriel Constantin.

În fiecare zi de vineri şi la praznice împărăteşti şi sărbători ale sfinţilor din calendarul ortodox se oficiază Sfânta Liturghie, iar în ultima zi de vineri din fiecare lună, Taina Sfântului Maslu. Luni, după slujba Acatistului, are loc o întâlnire catehetică în cadrul căreia sunt prezentate şi explicate temele principale ale învăţăturii de credinţă ortodoxă, cum ar fi cele şapte Sfinte Taine, Sfânta Liturghie, Preacinstirea Maicii Domnului, cinstirea Sfinţilor, cinstirea Sfinţilor Îngeri, cinstirea Sfintei Cruci, precum şi teme din istoria Bisericii Universale şi a Bisericii Ortodoxe Române. La aceste cursuri participă aproximativ 20 de persoane nevăzătoare.

Pe lângă Sfânta Liturghie şi slujbele care au loc la paraclis, de folos pentru credincioşii nevăzători sunt şi pelerinajele la sfintele mănăstiri, încărcate de cultură şi sfinţenie, în care merg cu parohul lor. „Am vizitat mănăstirile din Bucovina pentru că sunt unice, păstrează până astăzi credinţa statornică a domnitorilor moldoveni, sunt adevarate oaze de spiritualitate ortodoxă. Am observat că ne încărcăm în mod tainic, duhovniceşte în urma acestor pelerinaje care de multe ori sunt obositoare, dar, cu toate acestea, de fiecare dată ne planificăm altele. Le-am explicat de fiecare dată credincioşilor mei că nu numai omul sfinţeşte locul, dar şi locurile sfinte sfinţesc pe oamenii care vin cu evlavie acolo unde s-au nevoit sfinţii şi unde există sfinte moaşte sau icoane făcătoare de minuni“, ne-a mai spus părintele Constantin.

Pe lângă aceste pelerinaje, în cadrul comunităţii de nevăzători păstorite de părintele Radu Gabriel Constantin au mai fost organizate şi acţiuni cu temă religioasă, cum ar fi colinde la sărbătoarea Crăciunului şi un spectacol susţinut la Teatrul „Alexandru Davila“ din Piteşti de grupul de colindători „Datina“. Spectacolul a fost realizat împreună cu credincioşii hipoacuzici, studenţi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Piteşti.

Sursa: www.ziarullumina.ro