marți, 16 octombrie 2012

"Ziua internaţională a nevăzătorilor”, celebrată la Botoşani

Sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani a fost, cu o zi în avans, gazda unui eveniment dedicat „Zilei internaţionale a nevăzătorilor” - ce se celebrează în întreaga lume pe 15 octombrie. Iniţial, la mijloc de octombrie se sărbătorea „Ziua bastonului alb”, titulatura fiind proclamată de Lyndon B. Johnson, preşedintele SUA, pe 6 octombrie 1964. „Ziua internaţională a nevăzătorilor” a fost instituită mai târziu, în 1993, la Varşovia, Polonia, de către „Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor”.

Manifestarea de la Botoşani a avut în centrul ei de greutate poveştile de viaţă ale nevăzătorilor veniţi în număr mare la filială, bună parte dintre ei având un sprijin de nădejde, de-a lungul existenţei, în bastonul alb. Au vorbit despre experienţele lor uşor amuzante sau mai triste, pe alocuri, Neculai Bunduc, Constantin Surugiu şi Alexandru Surugiu. Emoţionant a fost şi micul discurs al lui Gheorghe Butuc, ce le-a povestit celor prezenţi cum reuşeşte să ajungă şi în zilele noastre, într-un oraş din care nu lipsesc gropile şi şoferii ce conduc după propriile reguli, din Cartierul Griviţa până în Centrul Vechi, la filiala nevăzătorilor.

La eveniment au participat în calitate de invitaţi Viorel Iliuţă, viceprimarul municipiului şi Viorel Grigoraş, patronul unei societăţi de transport. Atât Tudorel Tupiluşi, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani cât şi parte dintre nevăzătorii prezenţi au profitat de prezenţa reprezentantului administraţiei locale pentru a-i semnala o serie de probleme cu care se confruntă şi a căror rezolvare este de competenţa municipalităţii. Viorel Grigoraş, vechi colaborator al nevăzătorilor botoşăneni, a mărturisit celor prezenţi că are un tată cu probleme de vedere, context în care înţelege foarte bine problemele cu care se confruntă semenii cu dizabilităţi vizuale.(Carmen MORARU)