joi, 16 februarie 2012

Vizor „science fiction” pentru nevazatori

Nu arată la fel de șic precum dispozitivul purtat de Geordi LaForge în faimosul serial SF ”Star Trek: Generația Următoare” nu este nici ”ochi artificial” și are un nume mai tern, dar Dispozitivul de Substituție Senzorială îi poate ajuta pe nevazatori să discearnă mai bine lumea din jurul lor. Aparatul combină o cameră de luat vederi și un microcomputer care interpretează imaginile și le transformă în sunete. Cu puțin exercițiu, nevăzătorii pot identifica obiecte complexe și chiar să citească.

Dispozitivul este creația doctorului Amir Amedi, de la Hebrew University, Ierusalim, care spune că ”exercițiul” implică doar o foarte scurtă perioadă de antrenament. În aceasta, utilizatorii învață cum să interpreteze multitudinea de informații create de dispozitiv sub forma de ”peisaje sonore”, despre natura obiectelor complexe din apropiere sau depărtare, localizarea și postura oamenilor dintr-o încăpere și chiar despre cuvinte scrise.

Partea cu adevărat interesantă este că, deși nu funcționează ca ”ochi artificial”, aparatul reușește să activeze cortexul vizual altminteri ”adormit” în persoanele suferind de cecitate congenitală (oarbe din naștere). Scanările tomografice făcute pe creierul nevăzătorilor implicați în testarea dispozitivului au arătat activarea ambelor căi prin care ccortexul vizual procesează informația (calea ventrală occipito-temporală și calea dorsală occipito-parietală), exact la fel ca o persoană cu vedere normală.

Studiile adiacente făcute de Amedi, precum și alte cercetări în domeniu, au sugerat că informațiile vizuale, audio sau tactile directe nu ar fi de fapt necesare în procesul de interpretare a mediului de către creier. Altfel spus, creierul este pregătit să prelucreze informațiile de indiferent ce natură chiar dacă receptorii naturali (ochi, urechi etc.) nu funcționează. În cazul vizorului lui Amedi, cortexul vizual ajunge să funcționeze normal în absența oricărei informații vizuale.

Sursa: http://www.sciencefocus.ro