marți, 6 noiembrie 2012

Mici artişti din Dorohoi, descoperind lumea celor ce nu văd

A devenit o tradiţie pentru psihologul dorohoian Robert Lupaşcu să iniţieze activităţi în care interacţionează elevi din Dorohoi cu nevăzători botoşăneni, titulatura proiectului ce se perpetuează fiind „Trăim alături de oameni ca noi”. Secvenţa de proiect din această frumoasă toamnă a avut drept protagonişti în jur de 50 de elevi de la Şcoala gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi şi de la Şcoala gimnazială „Al. I. Cuza” Dorohoi. Ei au fost însoţiţi în excursia de o zi la Botoşani de psihologul Robert Lupaşcu, învăţătorii Carmen Lepărdă, Vasile şi Rodica Bradu, profesor Brânduşa Crihan – bibliotecar şi profesor Adrian Diaconescu – profesor de sprijin.

În sala de spectacole a Palatului Copiilor Botoşani, Grupul de fluieraşi ai clasei a IV-a „Step by Step” de la Şcoala „Al. I. Cuza” Dorohoi, îndrumaţi de soţii Bradu, au prezentat un extrem de aplaudat program artistic. De acelaşi succes s-a bucurat şi grupul vocal al copiilor din clasa a II-a C, coordonaţi de învăţător Carmen Lepărdă, de la Şcoala „Spiru Haret” Dorohoi.

Invitaţi special la eveniment au fost muzeograful Gheorghe Median – vechi prieten şi colaborator al nevăzătorilor botoşăneni şi Ioan Enciu, conducător al fanfarei de la Palatul Copiilor Botoşani. Tudorel Tupiluşi, preşedintele Filialei Nevăzătorilor Botoşani, le-a vorbit copiilor despre viaţa nevăzătorilor, dar şi despre jocul de şah, el disputând câteva partide cu cei mici. Tot el a interpretat la acordeon şi două hore, în care s-au prins micii oaspeţi. Alexandru Surugiu, vicepreşedinte al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, le-a explicat copiilor regulile jocului de table pentru nevăzători, cu cutii adaptate şi a citit în Braille, prezentându-le micilor artişti şi o istorie a alfabetului Braille. Inedită şi bine primită de public a fost şi melodia de muzică populară interpretată de Ghiţă Butuc, unul dintre decanii de vârstă ai filialei.

În aceeaşi zi, micii excursionişti au fost la Muzeul de Istorie Botoşani, la o plimbare prin oraş, dar şi în vizite la sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani şi la o unitate protejată, unde lucrează nevăzători. (Carmen MORARU)