duminică, 12 februarie 2012

Alfabetul Braille, pe iPad

Tabletele pentru nevazatori la un pret accesibil, care functioneaza pe sisteme de operare Android sau iOS, ar putea insemna un imens pas inainte al tehnologiei pentru segmentul de populatie care nu se poate bucura inca de dispozitivele de ultima generatie.

Cercetatorii au gasit, recent, o varianta si pentru acestia de a fi in pas cu tehnologia, fara sa plateasca 6.000 de dolari pentru un aparat greoi si invechit, potrivit Marketplace.

Sohan Dharmaraja, doctorand in cadrul Staford University, alaturi de profesorul sau, Adrian Lew, si Adam Duran, profesor la New Mexico State University, au dezvoltat o interfata touch screen pentru tablete sau smartphone-uri creata special pentru nevazatori.

Sistemul se adapteaza perfect nevoilor utilizatorului

Tehnologia simuleaza tastatura pentru opt degete, utilizata in scrierea Braille. Unul dintre avantajele tehnice ale softului pentru nevazatori este ca acestia nu mai sunt nevoiti sa caute locatia semnelor pe ecran, sistemul ajustandu-se in fuctie de pozitia degetelor utilizatorului.

Tot ce trebuie sa faca utilizatorul este sa puna opt degete pe ecran, iar softul din tableta sau smartphone va localiza degetele. Mai departe, utilizatorul va incepe sa atinga suprafata si, coordonat de indicatiile vocale ale dispozitivului, va putea scrie in voie.

"Sa spunem ca vreau sa scriu un e-mail. Voi atinge cu opt degete ecranul doar o sigura data. Imediat ce fac asta, se construieste o tastatura virtuala chiar sub degetele mele. Din acest moment, e ca si cand as scrie cu alfabetul Braille", explica Dharmaraja.

"Mai apoi, daca vreau sa ma opresc si sa beau un pahar cu apa, imi indepartez mainile, beau apa, si imi pun mainile inapoi pe ecran. In acel moment, o noua tastatura se construieste la loc", adauga acesta.

iPad, iPhone sau Galaxy Tab, varianta ieftina pentru scrierea Braille

Sistemul realizat de cercetatorii de la Stanford nu reprezinta singura optiune pentru nevazatori.

Orice dispozitiv iPhone sau iPad, spre exemplu, vine deja cu optiunea VoiceOver, unde dispozitivul iti spune ce urmeaza sa tastezi inainte sa o faci. Sistemul Apple, insa, nu iti permite sa iti iei notite in timpul unui curs.

"Optiunea VoiceOver este considerata destul de anevoioasa, pentru ca trebuie sa atingi, sa asculti confirmarea audio, sa o accepti si sa o iei de la capat, iar asta nu este tocmai o modalitate eficienta de a lua notite", explica, specialistul. Exista o multime de dispozitive dedicate scrierii Braille pe piata, insa ele ajung sa coste chiar si peste 6.000 de dolari.

Aceasta ar putea fi o varianta economica de scriere pentru nevazatori, este de parere Larry Goldberg, director media access la postul WGBH din America.

"Cel mai interesant lucru la acest dispozitiv este, desigur, faptul ca se bazeaza pe o platforma relativ ieftina, fie Android, fie dispozitive iOS. Cea mai mare realizare ar fi, daca ar fi implementat sistemul, faptul ca el va permite oamenilor sa utilizeze alfabetul Braille pe dispozitive de ultima tehnologie, la un pret accesibil oricarei persoane care are nevoie de acest tip de scriere", explica Goldberg.

Sursa: http://www.business24.ro