vineri, 1 februarie 2008

2007, un an foarte bun pentru Filiala Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor

În opinia lui Tudorel Tupiluş, preşedintele Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor, anul 2007 a fost - în privinţa rezultatelor obţinute la acţiunile desfăşurate de filială - unul dintre cei mai buni ani. În primul rând, merită menţionat rezultatul obţinut cu formaţia artistică la finala de la Bistriţa, unde a luat locul I, taraful fiind mândria filialei botoşănene. La aceeaşi finală, nevăzătorii botoşăneni au mai obţinut un loc I la secţiunea instrumente de suflat prin Georgică Iliescu, la trompetă, şi un loc III la secţiunea orgă electronică, prin Borcoi Gheorghe. Taraful nevăzătorilor botoşăneni a acompaniat, cu succes, numeroşi artişti din toate zonele geografice. Acest lucru a presupus o muncă asiduă, spectacole pentru acomodare la câteva centre de îngrijire pentru bătrâni sau persoane cu afecţiuni psihice din judeţul Botoşani, la Penitenciar, repetiţii interminabile, toate acestea ducând la succesul obţinut. Formaţia artistică a nevăzătorilor a cântat şi pe scenă, la Revelionul organizat de municipalitate şi în vară, la Festivalul Verii, organizat de Fidelio - când l-au acompaniat pe Ionuţ Dolănescu.
Şahul, supranumit şi sportul minţii, este pentru mulţi nevăzători botoşăneni un mod plăcut de a-şi ocupa timpul liber. Tudorel Tupiluş, preşedintele filialei, a făcut parte inclusiv din lotul naţional. Echipa României a susţinut un concurs amical cu echipa similară a Spaniei, desfăşurat la Bilbao, în Ţara Bascilor. Au jucat cu echipa Spaniei, cu echipa Ţării Bascilor, în concurs fiind înscrise şi o echipă formată din persoane cu dizabilităţi, altele decât cele vizuale (Descapasitados) şi o echipă de fete din Bilbao. Echipa României s-a clasat pe locul II. La 1 septembrie, în Staţiunea Obzor din Bulgaria, a avut loc Semifinala de şah, la care au participat Tudorel Tupiluş şi Neculai Bunduc. În urma rundelor disputate, Neculai Bunduc s-a calificat pentru finală, care a avut loc în noiembrie la Câmpulung Muscel. Tot la şah, au mai fost organizate diferite cupe (Cupa „Unirii”, pe 24 ianuarie şi Cupa „1 decembrie”, câştigate de Cezar Vieru). „În primăvară, a fost un concurs amical cu cei de la Penitenciar, unde am câştigat detaşat. Nu le-am acordat nici o şansă! Un alt amical a fost în compania unei echipe de la C.S. Botoşani, când i-am bătut pe competitori cu 7 – 1”, povesteşte Tudorel Tupiluş. Rămânând în zona şahului, merită menţionat faptul că Partidul Naţional Liberal a organizat o Cupă pentru desemnarea celui mai bun şahist din Botoşani, la care au participat şi doi membri ai filialei nevăzătorilor, Cezar Vieru şi Tudorel Tupiluş. A fost o competiţie în care Cezar Vieru a obţinut locul I şi Tudorel Tupiluş locul III.
Jocul cu table e altă atracţie la Botoşani. Cam 20 de nevăzători vin la concursurile de table (printre ei şi 4 – 5 femei). În 2007, au fost organizate şapte competiţii, şi la sediu, dar şi la Câmpulung Moldovenesc şi la Borşa. De obicei, câştigă Aspazia Pălimariu, Alexandru Surugiu, Costel Chiriac, Cezar Vieru, Ciprian Gheorghiţă, Viorel Colesniuc ş.a.
Echipa botoşăneană de goalball a participat la Turneul de calificări, care a avut loc la Călimăneşti în primăvara anului 2007, în organizarea Filialei judeţene Vâlcea. Cu puţin noroc, ar fi putut să se califice. Nevăzătorii botoşăneni au mai participat şi la un Concurs de atletism organizat de Direcţia de Sport, pe Stadionul municipal, unde Ciprian Gheorghiţă a câştigat probele de sărituri (lungime şi triplu salt), Cezar Vieru suta de metri şi aruncarea suliţei, iar Tudorel Tupiluş aruncarea greutăţii şi discului. De menţionat este faptul că Tudorel Tupiluş, făcând parte din lotul naţional pentru veterani, a câştigat în 2005 medalia de argint la aruncarea discului la Balcaniada organizată în acel an la Istanbul.
Anul trecut s-au organizat şi multe concursuri de cultură generală. Domeniile au fost extrem de diverse: literatură, muzică, istorie, geografie, politică. La fel de diverse au fost şi locaţiile, concursurile având loc, în mod obişnuit, cu prilejul unor deplasări. „Abonaţi” la câştigarea concursurilor de cultură generală au fost, ca şi în alţi ani, Ion Todeancă, Neculai Bunduc, Alexandru Surugiu, Colesniuc Viorel ş.a.
Dacă judecăm după numărul mare de cititori, lectura ocupă locul I în maniera de petrecere a timpului liber de către nevăzători. Pe primul loc sunt cărţile audio, interes existând pentru toate genurile. Parte din nevăzători participă regulat la concursurile literare organizate de filială, cât şi la cele organizate de ANR. În 2007, la concursul „Prietenii cărţii Braille” şi „Pe meridianele lumii” câştigători au fost Vasile Surugiu şi Ion Todeancă. Un alt nevăzător, Constantin Surugiu, este reporter la Revista Radar. Trimite articole făcute de el, reportaje, interviuri, ştiri, dar şi materiale preluate din diverse alte publicaţii.
În descrierea activităţii membrilor filialei botoşănene a nevăzătorilor, o menţiune aparte merită Aneta Bartic, în vârstă de 57 de ani, care a învăţat singură esperanto şi care vorbeşte cursiv germana, italiana, spaniola, franceza şi engleza. În Moldova sunt doar doi nevăzători care ştiu esperanto. Aneta Bartic şi-a găsit prieteni nevăzători în ţară şi în lume, cu care corespondează în limbile străine pe care le-a învăţat. A fost şi membru al formaţiei artistice, unde cânta la mandolină. Cu formaţia a câştigat locul I la patru ediţii a Cântării României, la care se adaugă mai multe locuri I ca solist instrumentist.
În 2008, Filiala Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor şi-a propus să reia marea majoritate a acţiunilor ce s-au materializat în 2007. În plus, conducerea filialei doreşte să înfiinţeze o trupă de dansuri populare, să organizeze întâlniri cu oameni politici şi oameni de cultură, cu medici, concursuri de orientare, excursii, mai multe cercuri literare, un alt deziderat fiind organizarea unui curs de limba engleză pentru nevăzători.