miercuri, 4 iulie 2012

Nevăzători de pe cele două maluri ale Prutului, în spectacol la Botoşani

În fiecare oraş există locaţii ideale pentru evenimente culturale, important e să le identifici şi, mai apoi, să le şi „exploatezi” pe îndelete. Evident, Botoşani nu duce lipsă de astfel de „scene” în aer liber, una dintre ele fiind esplanada din faţa Cinematografului „Unirea”. La vreme de vară, când vremea e zâmbitoare, prin zonă se perindă noian de botoşăneni, la plimbare dar şi în aşteptarea a „altceva”.

O astfel de „etichetă” - de „altceva” - i s-ar potrivi spectacolul ce a prins viaţă pe 1 iulie 2012, la vremea înserării, pe Pietonal, în faţa Cinematografului. Artişti nevăzători din Botoşani, împreună cu solişti vocali şi instrumentişti din Chişinău au creat momente artistice inedite, în faţa unui public cald şi realmente numeros.

În debut, au susţinut alocuţiuni preşedintele Filialei nevăzătorilor Botoşani – Tudorel Tupiluşi, Ştefan Oprea – vicepreşedinte al Societăţii Orbilor din Republica Moldova şi Marcel Culincă, secretar al Filialei Nevăzătorilor Botoşani. Mai apoi, ca într-un elegant dans de epocă pe note, artiştii nevăzători botoşăneni şi-au alternat recitalurile cu cei veniţi din Republica Moldova.

Spectacolul de la vremea înserării a fost susţinut de taraful „Entuziaştii”, al nevăzătorilor botoşăneni, recent laureat la Festivalul – concurs „Ion Blăjan” organizat la Bistriţa şi de soliştii vocali Steluţa Surugiu, Larisa Onciu şi Relu Matei – din Botoşani, precum şi de Luminiţa Cebotari, Lidia Guţu şi Ina Cernei, din Republica Moldova. În concert au evoluat şi virtuozi instrumentişti botoşăneni Constantin Surugiu – vioară şi Eusebiu Toma (15 ani)– fluier şi clarinet, alături de talentaţi rapsozi moldoveni: Petru Mândru – vioară şi Petru Ursu – trompetă şi acordeon.

Dirijorul al spectacolului a fost Mitică Ştefan, de la „Rapsozii Botoşanilor”, un sprijin important pentru realizarea întregii manifestări oferind Viorel Hriţcu, directorul Cinematografului "Unirea" Botoşani.

Muzica a continuat să fie un liant cu culoare de folclor autentic pentru grupul de nevăzători botoşăneni şi moldoveni şi la masa festivă de după spectacol, cântecele soliştilor vocali şi instrumentişti de pe ambele maluri ale Prutului auzindu-se târziu, în noapte.

Pe 2 iulie, înainte de a pleca spre casă, nevăzătorii moldoveni au păşit „pe urmele lui Eminescu”. Mai întâi la Biserica „Uspenia”, unde a fost botezat Poetul naţional, apoi la Memorialul „Ipoteşti” şi în final la „lacul codrilor albastru”, unde au poposit pentru un inedit picnic. În tot periplul, ei au fost însoţiţi de reprezentanţi ai Filialei Nevăzătorilor Botoşani. Delegaţia din Republica Moldova, condusă de Ştefan Oprea – vicepreşedinte al Societăţii Orbilor, i-a mai avut în componenţă, înafară de solişti, pe Nicolae Ciobanu - specialist principal activitatea organizaţiilor teritoriale, Stela Braga - contabil sef, Valentina Botnari – economist, Lidia-Valentina Bantaş – secretar şi Fiodor Nani – şofer.

Cele petrecute se constituie într-o primă manifestare din cadrul Proiectului „Virtuozi nevăzători, reuniţi în lumea folclorului autentic”, finanţat de Primăria Botoşani şi de Filiala Nevăzătorilor Botoşani. În toamnă, artiştii nevăzători botoşăneni vor fi prezenţi la Chişinău, pentru un spectacol „în oglindă”.

Carmen MORARU