joi, 29 noiembrie 2012

Votaţi-l pe Ionel Man, la X Factor

Artişti nevăzători din trei judeţe, în spectacol la Teatrul „Mihai Eminescu” Botosani

Duminică, la orele 13.00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” Botoşani va găzdui un spectacol inedit, în care vor evolua artişti nevăzători din judeţele Botoşani, Suceava şi Brăila. Botoşănenii, ce sunt invitaţi la eveniment, vor avea ocazia să-i aplaude pe membrii şi soliştii Tarafului folcloric „Entuziaştii” al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, ce vor evolua sub bagheta lui Mitică Ştefan – de la „Rapsozii Botoşanilor”. Pe scenă vor mai urca duminică Taraful „Dor bucovinean” al Filialei Nevăzătorilor Suceava şi Trupa de teatru „Optimiştii” - a Filialei Nevăzătorilor Brăila.

Manifestarea este dedicată Zilei naţionale a României şi Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi - ce se celebrează în întreaga lume pe 3 decembrie. O avanpremieră a evenimentului a avut loc la Brăila, pe 24 noiembrie, când protagoniştii spectacolului au fost artişti nevăzători din Botoşani şi Brăila.(Carmen Moraru)

Memorial şahistic la Botoşani

Vineri va debuta la Botoşani Memorialul de şah „Gheorghe Bursuc”, în competiţie urmând a intra cei mai buni 12 şahişti nevăzători din ţară. Iniţiativa organizării acestei prime ediţii îi aparţine lui Tudorel Tupiluşi, preşedintele Filialei Nevăzătorilor Botoşani.

„Am gândit acest Memorial ca un semn de recunoştinţă pentru bucuriile pe care mi le-a adus şahul, în special în ultimul deceniu, interval în care am participat la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale”, a declarat iniţiatorul evenimentului.

Timp de două zile, în competiţia ce va prinde viaţă la Hotel Maria vor intra trei şahişti nevăzători botoşăneni, Cezar Vieru, Neculai Bunduc şi Tudorel Tupiluşi, printre oaspeţi aflându-se şi Dacian Pribeanu, maestru FIDE, multiplu campion naţional şi ocupant al locului III la Olimpiada de şah pentru nevăzători organizată în august în India. Partidele vor fi supervizate de Radu Şofran, din Bucureşti, care este arbitru internaţional.

La momentul inaugural al evenimentului vor fi prezenţi şi membri de familie ai regretatului Gheorghe Bursuc, ce a fost preşedinte al Filialei Nevăzătorilor Botoşani timp de 20 de ani.(Carmen Moraru)

marți, 6 noiembrie 2012

Mici artişti din Dorohoi, descoperind lumea celor ce nu văd

A devenit o tradiţie pentru psihologul dorohoian Robert Lupaşcu să iniţieze activităţi în care interacţionează elevi din Dorohoi cu nevăzători botoşăneni, titulatura proiectului ce se perpetuează fiind „Trăim alături de oameni ca noi”. Secvenţa de proiect din această frumoasă toamnă a avut drept protagonişti în jur de 50 de elevi de la Şcoala gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi şi de la Şcoala gimnazială „Al. I. Cuza” Dorohoi. Ei au fost însoţiţi în excursia de o zi la Botoşani de psihologul Robert Lupaşcu, învăţătorii Carmen Lepărdă, Vasile şi Rodica Bradu, profesor Brânduşa Crihan – bibliotecar şi profesor Adrian Diaconescu – profesor de sprijin.

În sala de spectacole a Palatului Copiilor Botoşani, Grupul de fluieraşi ai clasei a IV-a „Step by Step” de la Şcoala „Al. I. Cuza” Dorohoi, îndrumaţi de soţii Bradu, au prezentat un extrem de aplaudat program artistic. De acelaşi succes s-a bucurat şi grupul vocal al copiilor din clasa a II-a C, coordonaţi de învăţător Carmen Lepărdă, de la Şcoala „Spiru Haret” Dorohoi.

Invitaţi special la eveniment au fost muzeograful Gheorghe Median – vechi prieten şi colaborator al nevăzătorilor botoşăneni şi Ioan Enciu, conducător al fanfarei de la Palatul Copiilor Botoşani. Tudorel Tupiluşi, preşedintele Filialei Nevăzătorilor Botoşani, le-a vorbit copiilor despre viaţa nevăzătorilor, dar şi despre jocul de şah, el disputând câteva partide cu cei mici. Tot el a interpretat la acordeon şi două hore, în care s-au prins micii oaspeţi. Alexandru Surugiu, vicepreşedinte al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, le-a explicat copiilor regulile jocului de table pentru nevăzători, cu cutii adaptate şi a citit în Braille, prezentându-le micilor artişti şi o istorie a alfabetului Braille. Inedită şi bine primită de public a fost şi melodia de muzică populară interpretată de Ghiţă Butuc, unul dintre decanii de vârstă ai filialei.

În aceeaşi zi, micii excursionişti au fost la Muzeul de Istorie Botoşani, la o plimbare prin oraş, dar şi în vizite la sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani şi la o unitate protejată, unde lucrează nevăzători. (Carmen MORARU)

luni, 5 noiembrie 2012

Oficiali botoşăneni, în vizită la Filiala nevăzătorilor Botoşani

Ovidiu Portariuc, primarul municipiului Botoşani şi Adriana Zăiceanu, City Manager, admirând fotomontajele de la filială

Vizită - surpriză, total neanunţată, fără jurnalişti în zonă... Interesant şi de apreciat stil de lucru...
Numai cuvinte de laudă pentru "marea reabilitare" în care a fost inclus şi sediul filialei nevăzătorilor...