vineri, 6 aprilie 2012

Alexandru Surugiu şi Paraschiva Seliman, împreună cu elevi şi profesori ai Grupului şcolar "Regina Maria" Dorohoi

Punți între suflete: Trăim alături de oameni ca noi

Dintotdeauna, oamenii normal dezvoltati au resimtit neincredere si chiar teama la intalnirea cu „Celalalt”, cu cel diferit din punct de vedere fizic, intellectual sau social. Pentru a diminua stereotipurile si prejudecatile si a intinde punti de cunoastre si de empatie catre persoanele fara vedere, a fost demarat proiectul “Traim alaturi de oameni ca noi”.

Implicate in acest proiect sunt cadre didactice si elevi de la Scoala nr. 5 “Spiru Haret” Dorohoi (clasa a-VII-a A, diriginte-prof. Marcel Anghelus) si de la Grupul Scolar “Regina Maria” Dorohoi (clasa a-XI-a C, profilul “Stiinte Sociale”, diriginta-prof. Sonia Murariu). Acestia, in colaborare cu Filiala Botosani a Asociatiei Nevazatorilor din Romania, au organizat in data de 06.04.2012, intre orele 10-12, la “Regina Maria”, o intalnire cu doi membrii de seama ai Filialei (Paraschiva Seliman, cea mai buna cititoare in Braille si Sandu Surugiu, violinist si acordeonist in orchestra de muzica populara “Entuziastii”), insotiti de Carmen Moraru, referent cultural in cadrul Filialei.

Prima secventa a activitatii a fost dezbaterea pe marginea cartii autobiografice “Omul cu ochelari negri”, de Ion Blajan, cea mai activa fiind eleva Adelina Borta (XI C). Elevii au purtat o discutie foarte interesanta si utila cu invitatii, despre aspecte din viata cotidiana a nevazatorilor. Apoi au fost prezentate in PowerPoint cateva imagini din activitati organizate de Filiala, material realizat de prof. Sergiu Mihoc si comentat de d-na Carmen Moraru. Au urmat cateva demonstratii. Astfel, d-na Paraschiva Seliman a citit in limbajul Braille un fragment din cartea amintita mai sus. Aceeasi invitata a jucat table Braille cu elevul Eduard Bostan (XI C), iar Sandu Surugiu a jucat sah Braille cu elevul Marius Patrascanu (XI C).

In final, Marius Patrascanu a recitat sonetul “Mangaierile unui orb”, de Mihail Codreanu (adaugand comentarii foarte pertinente), Eduard Bostan a interpretat la chitara o melodie romantica, iar elevele Andreea Leparda si Laura Macoviciuc (VII A), doua voci de un real talent, au daruit invitatilor CD-uri cuprinzand melodii proprii.

Oaspetii au fost impresionati de receptivitatea cu care au fost primiti de catre copii si au exprimat dorinta de a reveni la Dorohoi. (DorohoiNews.ro)