joi, 16 septembrie 2010

Lecţii de dans pentru micii nevăzători


* În spaţiul unei manifestări de final de vacanţă, ei au dansat pentru prima dată în viaţă *
Weekend-ul trecut, Filiala Nevăzătorilor Botoşani, în colaborare cu Asociaţia Arlechin” au organizat cea de-a II-a ediţie a “Şezătorii bobocilor”. Dacă în 2009 micii nevăzători au avut de spus fragmente din povestea preferată, de cântat, recitat şi de povestit cea mai frumoasă zi de vacanţă, în 2010 registrul a fost schimbat cu 180º.
Şezătoarea a debutat cu un moment coregrafic extrem de ritmat susţinut de Larisa Grunzova şi Emilian Pricope - mici dansatori în vârstă de 10 ani, pregătiţi de profesor Gabriela Pricope, de la Clubul sportiv “Fashion Dance” Botoşani. Continuarea a fost dată de un moment folk, susţinut de Bristina Temneanu, elevă a Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” şi membră a Asociaţiei “Tempustin” Botosani (profesor coordonator Camelia Parasca).
După intrarea în atmosferă, a urmat cel mai interesant moment al şezătorii. Trecând peste reticenţă şi peste faptul că niciunul dintre ei nu mai dansase niciodată, micii nevăzători au intrat în ringul de dans improvizat şi au dansat cu Larisa şi Emilian, cu profesorul lor, dar şi cu invitaţii de aceeaşi vârstă veniţi la manifestare. Ineditul moment coregrafic a fost supervizat de coregraful Flavius Damean. Amuzaţi şi încântaţi în acelaşi timp de primii lor paşi de dans, copiii au manifestat interes pentru reeditarea lecţiilor de acest gen, în spaţiul unor viitoare serate dansante.
Premii pentru toată lumea
Continuarea şezătorii a fost una în care micii nevăzători s-au simţit mult mai în largul lor, fiind vorba de situaţii cu care s-au mai întâlnit anterior. Au spus fabule, bancuri realmente amuzante, spre final mulţi dintre ei susţinând momente muzicale, spre delectarea auditoriului de toate vârstele. Tudorel Tupiluşi, preşedintele Filialei Nevăzătorilor Botoşani, a oferit tuturor participanţilor premii în bani şi diplome. La cea de-a II-a ediţie a „Şezătorii bobocilor” au început să se cristalizeze înclinaţii artistice ale micilor nevăzători, ce vor sta la baza viitoarele evenimente create pentru ei. George Gavriliuc are, în mod real, talent la dans, înclinaţii dovedind şi Bogdan Ursu şi Andrei Ţilia. Maria Băcăoanu şi Eusebiu Toma şi-au reconfirmat talentul muzical – vocal şi instrumental, voce frumoasă având şi Anamaria Colac. Ceilalţi patru participanţi au declamat cu mult aplomb fabulele pregătite, Claudia Ţilia, Tony Toma, Marius Bursuc şi Iulian Gheorghiu având stofă pentru o posibilă piesă de teatru pentru copii, care să fie pusă în scenă, în viitor, la Filiala Nevăzătorilor (Carmen Moraru, Monitorul de Botoşani)