luni, 18 februarie 2008

Un tânăr de 14 ani, învingător în competiţia şahistică a seniorilor

În week – end - ul trecut, la Palatul Copiilor Botoşani s-a desfăşurat etapa judeţeană a Campionatului naţional de şah la seniori. În competiţia organizată de Direcţia de Sport Botoşani, CS Botoşani şi Palatul Copiilor s-au înscris 12 şahişti, cel mai tânăr fiind Cristian Atomei (14 ani), iar cel mai în vârstă Neculai Bunduc (60 ani), participant şi premiat la numeroase competiţii şahistice ale nevăzătorilor. În final, primul loc a fost ocupat de Cristian Atomei, locul II de Cezar Vieru (membru al Filialei Botoşani al Asociaţiei Nevăzătorilor), iar locul III de Jenică Afloarei, din Ştefăneşti. Premiile au fost oferite de Direcţia de Sport Botoşani. În conformitate cu clasamentul de la nivel judeţean, Cristian Atomei ne va reprezenta judeţul la etapa naţională a competiţiei, programată a avea loc la Cluj, în perioada 25 februarie – 2 martie 2008. Impedimentul major cu care se confruntă tânărul este costul mare pe care îl presupune prezenţa sa la Cluj, pentru cei 1000 RON pe care trebuie să-i plătească fiecare participant pentru cazare şi masă având o nevoie imperioasă de sprijinul unor sponsori. Cei interesaţi să-l sprijine le pot contacta pentru detalii pe Silvia Diaconu, la Palatul Copiilor sau pe Ana Ţepeş, la Direcţia de Sport Botoşani. (Carmen MORARU)

vineri, 15 februarie 2008

În trei ani, nevăzătorii vor putea face operaţii cu celule stem

Începând cu anul 2011, milioane de oameni şi-ar putea recupera vederea cu ajutorul celulelor stem, potrivit dailymail.co.uk. Specialiştii britanici de la University College London, Moorfields Eye Hospital şi de la Sheffield University au aplicat intervenţia cu celule stem pe mai multe grupuri de voluntari şi estimează că în trei ani va fi disponibilă tuturor nevăzătorilor. Celulele stem injectate în ochi le înlocuiesc pe cele nefuncţionale, însă prin această procedură bolnavii nu îşi recăpătă în totalitate vederea, ci atât cât să-şi poată desfăşura activităţile de zi cu zi, precum cititul sau şofatul, au explicat medicii. Iniţiativa britanică este cunoscută sub numele de London Project to Cure Blindness.

luni, 4 februarie 2008

La Multi Ani!

Cu ocazia implinirii frumoasei varste de 40 de ani, colectivul Filialei Botosani a Asociatiei Nevazatorilor ii ureaza presedintelui TUDOREL TUPILUS sa ramana mereu tanar, energic si cu pofta de viata ca acum. LA MULTI ANI!

vineri, 1 februarie 2008

"Cupa Unirii" la sah si table pentru nevazatori

In week- end, la sediul Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor s-au desfăşurat două competiţii- de şah şi de table- sub genericul "Cupa Unirii". La şah, primele trei locuri au fost ocupate, in ordine, de Cezar Vieru, Dumitru Tiliban şi Neculai Bunduc. In prima zi, un adevărat maraton şahistic i-a avut drept protagonişti pe Tudorel Tupiluş, actualul preşedinte al filialei şi pe Neculai Bunduc, fost preşedinte, confruntarea dintre cei doi durind mai bine de o oră şi jumătate.
Locul intii in competiţia de table, care a reunit de două ori imai mulţi participanţi decit cea de şah, i-a revenit tot lui Cezar Vieru, pe următoarele două locuri clasindu-se Constantin Chiriac şi Alexandru Surugiu. Foarte aproape de podium s-a clasat Aspazia Pălimariu, singura femeie ce a participat la concursul de table, ea reuşind şapte victorii in faţa competitorilor nevăzători. La ambele concursuri, primii trei clasaţi au fost recompensaţi cu premii in bani de către conducerea filialei botoşănene a Asociaţiei nevăzătorilor

Concurs Eminescu la Filiala Nevazatorilor

Duminică, la sediul filialei botoşănene a Asociaţiei Nevăzătorilor a fost organizat un concurs de poezie. Cei opt concurenţi au amintit unui public numeros versuri din lirica eminesciană, recitate cu talent şi multă sinceritate. În urma deliberării juriului, pe primele trei locuri s-au clasat Ioan Todeancă, Laura Dănilă şi Cezar Vieru, preşedintele filialei, Tudorel Tupiluş, anunţând premii de 50, 40 şi 30 de RON pentru câştigători, oferite de structura pe care o conduce. Prezent în juriu, muzeograful Gheorghe Median a apreciat faptul că nevăzătorii s-au gândit să-l omagieze pe Eminescu înaintea altora cu mai multe posibilităţi, în timp ce actriţa Petronela Chiribuţă, preşedinta juriului, i-a felicitat şi le-a oferit o serie de sfaturi, inclusiv acela de a-l lectura, pe viitor, pe Eminescu in Braille, la competiţii similare. În finalul manifestării, Gabriel Bursuc, în vârstă de 7 ani, a recitat o poezie înafara concursului, iar Ioan Todeancă a interpretat două romanţe eminesciene, acompaniindu-se la acordeon

Tot in excursie...


In excursie, la distractie


Domnul Ion Todeanca, in recital


2007, un an foarte bun pentru Filiala Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor

În opinia lui Tudorel Tupiluş, preşedintele Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor, anul 2007 a fost - în privinţa rezultatelor obţinute la acţiunile desfăşurate de filială - unul dintre cei mai buni ani. În primul rând, merită menţionat rezultatul obţinut cu formaţia artistică la finala de la Bistriţa, unde a luat locul I, taraful fiind mândria filialei botoşănene. La aceeaşi finală, nevăzătorii botoşăneni au mai obţinut un loc I la secţiunea instrumente de suflat prin Georgică Iliescu, la trompetă, şi un loc III la secţiunea orgă electronică, prin Borcoi Gheorghe. Taraful nevăzătorilor botoşăneni a acompaniat, cu succes, numeroşi artişti din toate zonele geografice. Acest lucru a presupus o muncă asiduă, spectacole pentru acomodare la câteva centre de îngrijire pentru bătrâni sau persoane cu afecţiuni psihice din judeţul Botoşani, la Penitenciar, repetiţii interminabile, toate acestea ducând la succesul obţinut. Formaţia artistică a nevăzătorilor a cântat şi pe scenă, la Revelionul organizat de municipalitate şi în vară, la Festivalul Verii, organizat de Fidelio - când l-au acompaniat pe Ionuţ Dolănescu.
Şahul, supranumit şi sportul minţii, este pentru mulţi nevăzători botoşăneni un mod plăcut de a-şi ocupa timpul liber. Tudorel Tupiluş, preşedintele filialei, a făcut parte inclusiv din lotul naţional. Echipa României a susţinut un concurs amical cu echipa similară a Spaniei, desfăşurat la Bilbao, în Ţara Bascilor. Au jucat cu echipa Spaniei, cu echipa Ţării Bascilor, în concurs fiind înscrise şi o echipă formată din persoane cu dizabilităţi, altele decât cele vizuale (Descapasitados) şi o echipă de fete din Bilbao. Echipa României s-a clasat pe locul II. La 1 septembrie, în Staţiunea Obzor din Bulgaria, a avut loc Semifinala de şah, la care au participat Tudorel Tupiluş şi Neculai Bunduc. În urma rundelor disputate, Neculai Bunduc s-a calificat pentru finală, care a avut loc în noiembrie la Câmpulung Muscel. Tot la şah, au mai fost organizate diferite cupe (Cupa „Unirii”, pe 24 ianuarie şi Cupa „1 decembrie”, câştigate de Cezar Vieru). „În primăvară, a fost un concurs amical cu cei de la Penitenciar, unde am câştigat detaşat. Nu le-am acordat nici o şansă! Un alt amical a fost în compania unei echipe de la C.S. Botoşani, când i-am bătut pe competitori cu 7 – 1”, povesteşte Tudorel Tupiluş. Rămânând în zona şahului, merită menţionat faptul că Partidul Naţional Liberal a organizat o Cupă pentru desemnarea celui mai bun şahist din Botoşani, la care au participat şi doi membri ai filialei nevăzătorilor, Cezar Vieru şi Tudorel Tupiluş. A fost o competiţie în care Cezar Vieru a obţinut locul I şi Tudorel Tupiluş locul III.
Jocul cu table e altă atracţie la Botoşani. Cam 20 de nevăzători vin la concursurile de table (printre ei şi 4 – 5 femei). În 2007, au fost organizate şapte competiţii, şi la sediu, dar şi la Câmpulung Moldovenesc şi la Borşa. De obicei, câştigă Aspazia Pălimariu, Alexandru Surugiu, Costel Chiriac, Cezar Vieru, Ciprian Gheorghiţă, Viorel Colesniuc ş.a.
Echipa botoşăneană de goalball a participat la Turneul de calificări, care a avut loc la Călimăneşti în primăvara anului 2007, în organizarea Filialei judeţene Vâlcea. Cu puţin noroc, ar fi putut să se califice. Nevăzătorii botoşăneni au mai participat şi la un Concurs de atletism organizat de Direcţia de Sport, pe Stadionul municipal, unde Ciprian Gheorghiţă a câştigat probele de sărituri (lungime şi triplu salt), Cezar Vieru suta de metri şi aruncarea suliţei, iar Tudorel Tupiluş aruncarea greutăţii şi discului. De menţionat este faptul că Tudorel Tupiluş, făcând parte din lotul naţional pentru veterani, a câştigat în 2005 medalia de argint la aruncarea discului la Balcaniada organizată în acel an la Istanbul.
Anul trecut s-au organizat şi multe concursuri de cultură generală. Domeniile au fost extrem de diverse: literatură, muzică, istorie, geografie, politică. La fel de diverse au fost şi locaţiile, concursurile având loc, în mod obişnuit, cu prilejul unor deplasări. „Abonaţi” la câştigarea concursurilor de cultură generală au fost, ca şi în alţi ani, Ion Todeancă, Neculai Bunduc, Alexandru Surugiu, Colesniuc Viorel ş.a.
Dacă judecăm după numărul mare de cititori, lectura ocupă locul I în maniera de petrecere a timpului liber de către nevăzători. Pe primul loc sunt cărţile audio, interes existând pentru toate genurile. Parte din nevăzători participă regulat la concursurile literare organizate de filială, cât şi la cele organizate de ANR. În 2007, la concursul „Prietenii cărţii Braille” şi „Pe meridianele lumii” câştigători au fost Vasile Surugiu şi Ion Todeancă. Un alt nevăzător, Constantin Surugiu, este reporter la Revista Radar. Trimite articole făcute de el, reportaje, interviuri, ştiri, dar şi materiale preluate din diverse alte publicaţii.
În descrierea activităţii membrilor filialei botoşănene a nevăzătorilor, o menţiune aparte merită Aneta Bartic, în vârstă de 57 de ani, care a învăţat singură esperanto şi care vorbeşte cursiv germana, italiana, spaniola, franceza şi engleza. În Moldova sunt doar doi nevăzători care ştiu esperanto. Aneta Bartic şi-a găsit prieteni nevăzători în ţară şi în lume, cu care corespondează în limbile străine pe care le-a învăţat. A fost şi membru al formaţiei artistice, unde cânta la mandolină. Cu formaţia a câştigat locul I la patru ediţii a Cântării României, la care se adaugă mai multe locuri I ca solist instrumentist.
În 2008, Filiala Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor şi-a propus să reia marea majoritate a acţiunilor ce s-au materializat în 2007. În plus, conducerea filialei doreşte să înfiinţeze o trupă de dansuri populare, să organizeze întâlniri cu oameni politici şi oameni de cultură, cu medici, concursuri de orientare, excursii, mai multe cercuri literare, un alt deziderat fiind organizarea unui curs de limba engleză pentru nevăzători.

Artiştii amatori nevăzători din Botoşani, premiaţi la concursul naţional de interpretare muzicală

Orchestra Filialei Nevăzătorilor din Botoşani a reuşit să obţină cele mai importante premii la finala concursului naţional de interpretare muzicală, destinat artiştilor amatori nevăzători. Concursul a avut loc în municipiul Bistriţa Năsăud, săptămâna trecută şi a cuprins secţiunile: tarafuri, orgă, acordeon, interpretare muzicală populară, instrumente cu coarde, instrumente de suflat şi interpretare muzicală uşoară şi romanţe. În urma probelor susţinute, orchestra filialei s-a evidenţiat faţă de celelalte tarafuri ale filialelor participante ocupând locul I la secţiunea instrumente de suflat prin Georgică Iliescu la trompetă, locul I la secţiunea taraf şi locul III la secţiunea orgă electronică prin Borcoi Gheorghe. Pentru rezultatele obţinute de către taraful filialei la acest concurs, filiala organizează în data de 15 decembrie o festivitate de premiere, prilej cu care orchestra va susţine un program artistic.

Concurs între filialele de nevăzători

Filiala Judeţeană Botoşani a Asociaţiei nevăzătorilor din România a organizat în data de 17 noiembrie 2007, la Pensiunea Ridana din Câmpulung, judeţul Suceava, o întâlnire interactivă cu membrii Filialei Nevăzătorilor din Piatra Neamţ.
Acţiunea a avut două faze: un concurs fulger de cultură generală şi un concurs de şah. La concursul de cultură generală s-au înscris 16 concurenţi, câte 8 din fiecare filială. Atmosfera de desfăşurare a concursului a fost relaxantă, întrebările cuprinzând domenii diverse: sport, literatură, istorie, geografie, muzică etc. Concurenţii Filialei Botoşani care s-au remarcat în urma răspunsurilor date au fost: Ion Todeancă, Florea Mureş, Alexandru Surugiu. Filiala Neamţ s-a remarcat în special prin răspunsurile date de către Mitică Roşu, Petru Către şi Dan Novac. Juriul a fost alcătuit din preşedinţii celor două filiale, secretarii şi câte un membru nevăzător din fiecare filială. A urmat apoi concursul de şah unde au fost înscrişi 12 concurenţi, mai exact câte 6 din fiecare filială. Câştigătorii Filialei Botoşani - Vieru Cezar, Lupaşcu Mariana, Vacalie Anişoara şi Vacalie Dumitru au fost premiaţi în urma rezultatelor obţinute.
Întâlnirea s-a încheiat într-o atmosferă de cântec, joc ş voie bună buna dispoziţie fiind susţinută de membrii tarafului Filialei Botoşani.

În ritmuri de folclor!

Peste 100 de persoane private de libertate de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Botoşani au avut parte ieri după-amiază de un spectacol pe cinste.Protagoniştii acestuia?Membrii Asociaţiei Nevăzătorilor, care i-au încântat pe deţinuţi cu o largă varietate de melodii din folclorul românesc.
Acţiunea de ieri a fost precedată de mai multe manifestări care au pus faţă în faţă persoanele nevăzătoare şi cele private de libertate, precum concursuri de şah, de literatură sau expoziţii.În cadrul spectacolului cu teme folclorice de ieri, deţinuţii din Botoşani s-au bucurat de două ore de muzică tradiţională românească.Scopul acestei acţiuni a fost acela de diversificare a activităţilor de reeducare a persoanelor private de libertate şi totodată de resocializare a acestora.
Iulian Dărângă, purtător de cuvânt Penitenciar: “acţiunea a fost organizată în aplicarea prevederilor protocolului de colaborare pe care îl avem încheiat cu Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani. Nu este prima acţiune de acest gen şi cu siguranţă nu va fi nici ultima”.După ce i-au încântat pe deţinuţi cu talentele lor muzicale, membrii Asociaţiei Nevăzătorilor se pregătesc acum de alte spectacole.Tudorel Tupiluş, preşedinte Asociaţia Nevăzătorilor: “săptămâna viitoare vom susţine un program artistic asemănător la Căminul de bătrâni de la Leorda, la Căminul de la Adăşeni, probabil şi la Căminul de la Dorohoi”.

Concurs al artiştilor amatori nevăzători, cu ocazia Zilei „Bastonului Alb”

„Bastonul Alb” nu este numai un instrument care permite dobândirea independenţei, ci este şi un simbol care îi reprezintă pe cetăţenii nevăzători din societatea noastră. Pentru a marca numeroasele realizări ale nevăzătorilor şi slab văzătorilor şi pentru a recunoaşte rolul bastonului alb în creşterea independenţei de mişcare, în fiecare an, pe 15 octombrie se sărbătoreşte Ziua Bastonului Alb. Cu această ocazie, Filiala Asociaţiei Nevăzătorilor din Botoşani a organizat sâmbătă un concurs de interpretare muzicală al artiştilor amatori nevăzători din oraş, faza locală. Programul acestui concurs a cuprins patru secţiuni: orgă electronică, muzică populară, romanţe şi solişti instrumentişti, iar juriul a fost alcătuit din Costică Lupu, preşedinte şi solist al formaţiei Balada şi Dan Doboş, interpret în cadrul Formaţiei Rapsozii Botoşanilor. „Ansamblul artiştilor amatori din cadrul Asociaţiilor Nevăzătorilor, filiala Botoşani are o istorie foarte bogată şi a participat la numeroase concerte din ţară unde a câştigat locul întâi”, a precizat Gabriela Dăscălescu, referent cultural al filialei Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani. Dintre concurenţi s-au remarcat cu locul întâi: Relu Matei, solist vocal instrumental, Georgel Iliescu la trompetă şi Gheorghe Dorel Borcoi la acordeon. Aceştia au reuşit să obţină un punctaj optim care îi va trimite în faza naţională a concursului ce va avea loc la sfârşitul acestei luni la Constanţa. „Sunt foarte mulţumit în privinţa concursului. Cred că această acţiune reprezintă o şansă pentru noi, nevăzătorii sau slab văzătorii, o oportunitate să vadă şi restul lumii că şi nevăzătorii pot să facă ceva. De asemenea, apreciez prestaţia juriului care deşi a fost destul de dur, după părerea mea a dat un punctaj corect”, a declarat Relu Matei, unul dintre cei care a obţinut locul întâi.

“Pe meridianele lumii”!

Astfel au “călătorit” persoanele nevăzătoare… printre întrebări de cultură generală, din mai multe domenii, într-un concurs cu acest nume.Şi nu numai nevăzătorii de la Filiala Botoşani s-au întrecut în cunoştinţe.Concursul a fost organizat la nivel naţional, iar emoţia acumulării de cât mai multe puncte i-a stăpânit pe toţi participanţii. Câştigătorii tuturor asociaţiilor se vor întâlni din nou, peste două săptămâni, pentru a fi desemnat cel mai bun nevăzător în cunoştinţe de cultură generală.
La Botoşani, şapte dintre membrii Asociaţiei Nevăzătorilor s-au întrecut în întrebări de cultură generală, culese din cinci domenii.Aceştia au fost nevoiţi să răspundă la teste grilă din istorie, geografie, muzică uşoară românească, literatură şi sport.Câştigătorul, care a dat cele mai multe răspunsuri corecte, a fost premiat cu suma de 200 de lei şi va participa la Suceava la finala concursului, pentru regiunea de est.De asemenea, au fost premiate locurile doi şi trei, cu 150, respectiv 100 de lei.Emoţia şi bucuria premiantului au fost exprimate într-un mod mai subtil de către învingător, deoarece “Pe meridianele lumii” este al treilea concurs câştigat în acest an.
Ioan Todeancă, câstigător locul 1:“Sunt fericit bineînţeles pentru că l-am câştigat, dar am mai fost la mai multe şi de-acum la mine e o obişnuinţă cumva.”Astfel de acţiuni sunt des organizate la Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani.
Tudorel Tupiluş, preşedinte Asociaţia Nevăzătorilor: “Scopul acestor concursuri este acela ca nevăzătorii să fie incluşi în societate. Vreau să vă spun ca astfel de acţiuni sunt frecvente la filiala noastră, că nevăzătorii sunt mari consumatori de carte, sunt însetaţi de cultură şi, prin urmare, au o cultură generală de invidiat.” Şi dacă în acest week-end nevăzătorii au demonstrat că se pricep la cultură generală, peste două săptămâni vor participa la un concurs de interpretare artistică.

Concurs de şah între deţinuţi şi nevăzători

În premieră, Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Botoşani va organiza un concurs de şah între deţinuţi şi persoanele nevăzătoare. Competiţia va avea loc astăzi, începând cu orele 10.00 şi va fi găzduită de clubul Penitenciarului cu Regim de Maximă Siguranţă Botoşani. Este cea de-a doua acţiune pe care Penitenciarul o desfăşoară în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani. „Prima activitate a avut loc la sfârşitul lunii martie, când am organizat un concurs pe teme de istorie. La fel ca şi în cazul acesteia, persoanele private de libertate cunosc concursul de şah ca pe o provocare, o experienţă de viaţă aparte în măsură să faciliteze descoperirea de noi laturi ale personalităţii, constituind totodată şi o modalitate utilă şi plăcută de petrecere a timpului liber”, a precizat Iulian Dărîngă, purtător de cuvânt al Penitenciarului. Acesta a adăugat faptul că manifestarea este organizată în aplicarea prevederilor protocolului încheiat cu Asociaţia Nevăzătorilor din Botoşani. Obiectivele protocolului vizează desfăşurarea în comun a unor activităţi care să permită cunoaşterea reciprocă şi schimbul de informaţii între persoanele private de libertate şi persoanele cu deficienţe vizuale, ţinând cont de faptul că deşi din cauze diferite, ambele categorii sunt supuse riscului de marginalizare socială.

Răscoală între deţinuţi şi nevăzători

Îngrijoraţi de mănuşa moale a boxerilor şi a luptătorilor de K1 la campionatele mondiale, performerii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Botoşani s-au luat la trântă cu nevăzătorii din aceeaşi localitate pe chestiuni de istorie. Nu-i de mirare că nevăzătorii au câştigat disputa cu cei aflaţi în colivie fiindcă e de la sine înţeles că una e să fii nevăzător din cauza unei chestiuni genetice şi alta e când comiţi având orbul găinilor. Sâmbătă, la Penitenciarul din Botoşani s-a întâmplat o întrecere între deţinuţi şi nevăzători. Tema a fost una simplă şi totodată în deplină concordanţă cu evenimentele din acest an. Am aniversat 100 de ani de la Răscoala din 1907 şi evenimentul nu putea trece neconsemnat. Întrecerea în sine a dovedit o cunoaştere profundă de ambele părţi a evenimentului. Decât că, în vreme ce nevăzătorii au avut tot timpul la dispoziţie să se pregătească, cei aflaţi temporar în captivitate au mai fost antrenaţi şi în alte activităţi specifice muncii de deţinut. Unde mai pui că au trebuit să se bată în inteligenţă cu campioni, nevăzătorii botoşăneni fiind multipli câştigători ai unor concursuri de cultură generală la nivel naţional. Şi mai, mai să le reuşească. Au pierdut la diferenţă de o singură întrebare. Acest eveniment îmi reaminteşte o imagine atipică a unui orb din naştere care, în urma unei operaţii miraculoase, şi-a câştigat dreptul de a vedea lumea aşa cum e. Toate imaginile i se păreau anapoda. Culorile îi provocau o stare psihică la graniţa cu demenţa. Persoanele pe care le vedea i se păreau extratereştri. Nimic din ceea ce era în închipuirea lui nu mai avea valabilitate. Drept dovadă că imediat după miraculoasa intervenţie chirurgicală s-a sinucis. Şi pentru unii şi pentru ceilalţi, lumea reală li se pare abstractă. Unii nu văd realitatea din cauza gardurilor, ceilalţi din cauza moştenirii genetice.
Experimentul de sâmbătă de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Botoşani pare a fi unul benefic. Pentru că nu reprezentanţii Asociaţiei Nevăzătorilor sunt cei care au nevoie de sprijinul concetăţenilor, ei oricum „văd” mult mai bine ce se întâmplă în jurul nostru, ci tocmai cei aflaţi în captivitate, care nu întotdeauna înţeleg că realitatea este cu totul altfel decât o văd ei.

Componenţa Tarafului nevăzătorilor Botoşani

Alexandru Surugiu, Dorel Borcoi – vioară;
Ion Todeancă, Mugurel Borcoi – acordeon;
Florea Mureş – contrabas;
Mihai Călin – ţambal;
Georgică Iliescu - trompetă;
Mitică Ştefan - clarinet şi conducătorul formaţiei (membru – component al Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”);
Colaboratori: Constantin Surugiu – vioară, Tudorel Tupiluş – acordeon şi Valentin Popa – fluier.

"Muzica e viaţa lor"

* Atunci când aud de nevăzători, oamenii nu trebuie să îşi imagineze doar o persoană care cerşeşte la colţ de stradă sau la metrou. Nevăzătorii sunt şi ei oameni ca toţi ceilalţi şi suntem cu toţii egali, pentru că, în afara faptului că nu văd, ei sunt la fel ca noi. Nu trebuie să facem discriminări de nici un fel. Trebuie să scăpăm de prejudecăţi şi să începem să vedem dincolo de aparenţe, pentru că acestea pot fi înşelătoare. Există multe persoane care, în ciuda handicapului lor, reuşesc să facă lucruri extraordinare.
Taraful nevăzătorilor
Dumnezeu nu doarme şi în momentul în care ne ia ceva, ne dă altceva în schimb. Iar cea mai bună dovadă sunt persoanele cu nevoi speciale care, în ciuda handicapului lor, reuşesc să răzbată în viaţă. Spre exemplu, componenţi Tarafului Nevăzătorilor din Botoşani. Deşi sunt privaţi de bucuria de a-şi vedea familia, prietenii sau toate acele lucruri simple, care le umplu sufletul de bucurie, ei au fost înzestraţi cu ureche muzicală. Lipsa vederii este înlocuită de bucuria de a cânta.
Taraful Nevăzătorilor din Botoşani a luat naştere în 1963, la iniţiativa Filialei Nevăzătorilor din Botoşani. De-a lungul timpului, componenţa acestui taraf s-a modificat. În prezent este alcătuit din Alexandru Surugiu şi Constantin Surugiu (vioară), Florea Mureş (contrabas), Vasile Tupiluş (trompetă), Tudorel Tupiluş şi Ion Todeancă (acordeon), Steluţa Surugiu (solist vocal). Coordonatorul artistic al tarafului este Dan Timofte.
Media de vârstă a componenţilor este de 45 de ani, cel mai tânăr membru având 31 de ani, iar cel mai în vârstă 60 de ani.
Culmile succesului
Din fericire, încă mai există persoane care au talent, nu doar se „fâţâie” pe scenă şi nu sunt în stare să interpreteze nici măcar un vers. Taraful Nevăzătorilor din Botoşani a ocupat locul I pe ţară în 1965, 1986 şi 1988, la Cântarea României. În anul 1983 a apărut pe postul naţional de televiziune. A obţinut locul I cu soliştii vocali, regretata Aneta Verigă şi Aurel Surugiu. Unii membri ai tarafului alcătuiesc şi un grup vocal haiducesc, care a obţinut locul I la toate concursurile la care s-a prezentat. Acestea sunt cele mai importante reuşite ale acestor minunaţi cântăreţi, lista premiilor fiind mult mai mare. Melodiile pe care le interpretează aparţin soliştilor din Moldova.
Singuri pe lume…
Taraful Nevăzătorilor din Botoşani nu are nici măcar un sponsor, fiecare dintre instrumentişti descurcându-se cum poate. Instrumentele sunt vechi din 1960, iar costumele sunt din 1982. Repetiţiile le fac la sediul Filialei Nevăzătorilor din Botoşani. Şi-ar dori să găsească un sponsor, pentru a putea să îşi achiziţioneze instrumente şi costume noi, o staţie de amplificare, care i-ar ajuta în concertele pe care le susţin.
(Cristina Voicilă – „Taifasuri” – 2007)

Prezentarea Filialei Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor

Filiala Judeţeană Botoşani a Asociaţiei Nevăzătorilor din România este o organizaţie obştească apolitică, non – profit, cu caracter social - cultural, educativ, sportiv şi umanitar, recunoscută fiind de utilitate publică. În desfăşurarea activităţii, asociaţia noastră primeşte sprijin din partea organismelor locale ale puterii de stat precum şi a unor persoane fizice sau juridice.
Filiala Nevăzătorilor Botoşani are personalitate juridică şi este acreditată pentru furnizarea de servicii sociale. De asemenea una din principalele sarcini ale asociaţiei noastre o constituie organizarea activităţilor de club, biblioteci, fonoteci,concursuri cultural - educative, competiţii sportive.
Organele de conducere
Conducerea, administrarea şi controlul activităţii filialei sunt asigurate de:
1. Adunarea generală a filialei;
2. Consiliul Director, din care fac parte:
- preşedintele filialei - Tudorel Tupiluş
- vicepreşedintele cu problemele sociale - Neculai Bunduc
- vicepreşedintele cu probleme culturale - Ioan Todeancă
- Estera Colesniuc şi Cezar Vieru, membri
Atribuţiile Consiliului Director sunt următoarele:
1. îndeplineşte hotărârile organelor ierarhice;
2. întocmeşte proiectele planurilor de activitate ale filialei;
3. întocmeşte şi transmite la cererea autorităţilor informări periodice;
4. elaborează proiecte de servicii sociale la nivelul unităţii;
5. colaborează cu formele organizate ale societăţii civile la acţiuni sociale, conforme cu activităţile specifice unităţii;
6. cu mandatul Adunării generale încheie contracte de parteneriat cu autorităţile publice sau cu alte forme organizate ale societăţii civile.
3. Comisia de cenzori, care are în alcătuire doi membri nevăzători, Dumitru Tiliban şi Simion Munteanu şi un văzător cu studii de specialitate: Stelică Ailoaie.
STRUCTURA SALARIALA
1. Secretar executiv, ordonator de credite - Marcel Culincă
2. Referent cultural sportiv - Carmen Moraru şi Constantin Surugiu
3. Contabil - Ana Vorobchievici
Atribuţiile preşedintelui şi salariaţilor filialei
Preşedintele
- conduce, coordonează, îndrumă şi controlează întreagă activitate a filialei;
- reprezintă filiala în relaţiile cu organismele administraţiei publice locale, agenţi economici, persoane fizice şi juridice române sau străine;
- prezidează şedinţele Consiliului Director şi cele organizate cu salariaţii filialei, informează asupra problemelor apărute şi a modului de rezolvare a hotărârilor adoptate;
- efectuează deplasări în teritoriu de câte ori o impune situaţia;
- asigură o permanentă legătură cu conducerile unităţilor în care sunt angajaţi nevăzători şi contribuie la rezolvarea problemelor specifice muncii;
- participă la întocmirea bugetelor de venituri şi cheltuieli;
- asigură organizarea şi desfăşurarea acţiunilor cultural - educative, artistice şi sportive;
- stabileşte sarcinile şi atribuţiile concrete ale salariaţilor împreună cu Consiliul Director.
Secretarul executiv
- exercită calitatea de ordonator de credite şi are drept de semnătură în bancă;
- sprijină permanent preşedintele în conducerea, îndrumarea şi controlul întregii activităţi a filialei;
- în lipsa preşedintelui, asigură activitatea curentă a filialei;
- participă cu vot consultativ la şedinţele Consiliului Director şi a Adunării Generale şi întocmeşte procesele verbale;
- participă la întocmirea bugetelor şi urmăreşte realizarea acestora;
- asigură prelucrarea legislaţiei în vigoare privind nevăzătorii şi a actelor normative interne.
Referentul cultural sportiv
- organizează activitatea de club, precum şi diferite activităţi cultural - educative cu nevăzătorii;
- întocmeşte sau asigură prin colaborare materialele necesare pentru desfăşurarea diferitelor forme de activitate în cadrul cluburilor;
- organizează funcţionarea bibliotecii şi a fonotecii ţinând evidenţele prevăzute de actele normative;
- asigură abonarea nevăzătorilor la publicaţiile asociaţiei;
- asigură materialele necesare pentru concursurile locale şi modul de desfăşurare al acestora;
- organizează activitatea sportivă, asistă la antrenamente şi însoţeşte sportivii la competiţii;
- întocmeşte referatele de necesitate şi încheie procesele verbale ocazionate de desfăşurarea acţiunilor cultural - sportive;

Prima zi!

Incepand de astazi, 1 februarie 2008, Filiala Botosani a Asociatiei Nevazatorilor are propriul blog. Aceasta este moda momentului (nu prea se mai poarta site-urile), de aceea vom fi si noi in ton cu noile "tendinte". Pe blog veti gasi informatii despre activitatea filialei, fotografii de la evenimentele la care participa nevazatorii botosaneni, profile ale celor care traiesc o "viata in penumbra", noutati legislative. Accesati-l periodic, pentru ca va merita osteneala!