* Atunci când aud de nevăzători, oamenii nu trebuie să îşi imagineze doar o persoană care cerşeşte la colţ de stradă sau la metrou. Nevăzătorii sunt şi ei oameni ca toţi ceilalţi şi suntem cu toţii egali, pentru că, în afara faptului că nu văd, ei sunt la fel ca noi. Nu trebuie să facem discriminări de nici un fel. Trebuie să scăpăm de prejudecăţi şi să începem să vedem dincolo de aparenţe, pentru că acestea pot fi înşelătoare. Există multe persoane care, în ciuda handicapului lor, reuşesc să facă lucruri extraordinare.
Taraful nevăzătorilor
Dumnezeu nu doarme şi în momentul în care ne ia ceva, ne dă altceva în schimb. Iar cea mai bună dovadă sunt persoanele cu nevoi speciale care, în ciuda handicapului lor, reuşesc să răzbată în viaţă. Spre exemplu, componenţi Tarafului Nevăzătorilor din Botoşani. Deşi sunt privaţi de bucuria de a-şi vedea familia, prietenii sau toate acele lucruri simple, care le umplu sufletul de bucurie, ei au fost înzestraţi cu ureche muzicală. Lipsa vederii este înlocuită de bucuria de a cânta.
Taraful Nevăzătorilor din Botoşani a luat naştere în 1963, la iniţiativa Filialei Nevăzătorilor din Botoşani. De-a lungul timpului, componenţa acestui taraf s-a modificat. În prezent este alcătuit din Alexandru Surugiu şi Constantin Surugiu (vioară), Florea Mureş (contrabas), Vasile Tupiluş (trompetă), Tudorel Tupiluş şi Ion Todeancă (acordeon), Steluţa Surugiu (solist vocal). Coordonatorul artistic al tarafului este Dan Timofte.
Media de vârstă a componenţilor este de 45 de ani, cel mai tânăr membru având 31 de ani, iar cel mai în vârstă 60 de ani.
Culmile succesului
Din fericire, încă mai există persoane care au talent, nu doar se „fâţâie” pe scenă şi nu sunt în stare să interpreteze nici măcar un vers. Taraful Nevăzătorilor din Botoşani a ocupat locul I pe ţară în 1965, 1986 şi 1988, la Cântarea României. În anul 1983 a apărut pe postul naţional de televiziune. A obţinut locul I cu soliştii vocali, regretata Aneta Verigă şi Aurel Surugiu. Unii membri ai tarafului alcătuiesc şi un grup vocal haiducesc, care a obţinut locul I la toate concursurile la care s-a prezentat. Acestea sunt cele mai importante reuşite ale acestor minunaţi cântăreţi, lista premiilor fiind mult mai mare. Melodiile pe care le interpretează aparţin soliştilor din Moldova.
Singuri pe lume…
Taraful Nevăzătorilor din Botoşani nu are nici măcar un sponsor, fiecare dintre instrumentişti descurcându-se cum poate. Instrumentele sunt vechi din 1960, iar costumele sunt din 1982. Repetiţiile le fac la sediul Filialei Nevăzătorilor din Botoşani. Şi-ar dori să găsească un sponsor, pentru a putea să îşi achiziţioneze instrumente şi costume noi, o staţie de amplificare, care i-ar ajuta în concertele pe care le susţin.
(Cristina Voicilă – „Taifasuri” – 2007)
O unda este viata noastra
Acum 11 ani