joi, 24 mai 2012

Simfonie muzicală pentru nevăzători

Acum ceva timp, scrie http://www.tinaflorea.ro/ am fost intr-o tabara pentru cei nevazatori, o calatorie care pentru ceva timp mi-a schimbat complet perspectiva asupra vietii. Ca dupa aceea am revenit la Tina nerecunoscatoare fata de lucrurile pe care le are, asta-i alta problema. Am descoperit atunci cat de dificil este sa te descurci fara sa vezi: sa mananci legat la ochi, nedandu-ti seama decat prin pipait ce alimente ai in fata, sa mergi fara sa stii unde pasesti, sa cazi, sa te izbesti de ziduri, sa te impiedici si s-o iei de la capat.

Imaginati-va ca un lucru atat de simplu ca plimbatul pe strada, devine o corvoada, iar mersul pana la magazin dupa mancare, o sarcina greu de indeplinit. Te simti permanent neajutorat si singur in intuneric. Devii dependent de prezenta cuiva care sa te ghideze, sa-ti spuna unde e usa, unde e o treapta, unde se afla apa pe masa…Si problema e ca multi nevazatori nu-si permit asistenta permanenta, fiind extrem de costisitoare.

Ca sa ajung la subiect, a ajuns la mine informatia ca niste tineri din Iasi au o idee de un gadget care rezolva o parte din problema. Echipat cu doi senzori de inregistrare, acest dispozitiv analizeaza imaginile formate si le prelucreaza sub forma unor suite de cantece si sunete ce alcatuiesc o simfonie muzicala. Mie personal mi s-a parut o idee geniala. Pentru ca, sincer, orice indiciu asupra a ceea ce se afla in jurul tau, atunci cand nu vezi decat intuneric este o informatie extrem de valoroasa. Iar ca acea informatie sa fie si sub forma muzicii, mi se pare de-a dreptul extraordinar.

Baietii colaboreaza cu Stephen Mark Barchan, un compozitor si dirijor renumit in Marea Britanie, iar proiectul este inscris momentan in competitia Social Impact Award 2012. Bineinteles ca o victorie in competitie i-ar ajuta sa-si finanteze proiectul. Desi depaseste aria mea de intelegere, mie mi se pare foarte interesant si util conceptul. Voua?

Amplu proiect de dresaj de câini - ghid pentru nevăzători

Geo este primul câine-ghid instruit special pentru ghidarea nevăzătorilor, din cei 1.500 de câini-ghid donați de un centrul italian de pregătire. Patrupedul se antrenează, în această perioadă, în Italia, împreună cu stăpânul lui, un profesor de la Liceul special „Iris ”din Timișoara. Labradorul de aproape doi ani a fost crescut în așa fel încât să devină ajutorul tânărului său stăpân.

Acum trei ani, cluburile Lions „Timișoara” și „Gioachino Murat”, din Bari, au inițiat acest proiect care vrea să le acorde orbilor din România câte un câine ghid. Geo este primul patruped antrenat în acest scop și a devenit, în timp, „ochii” lui Constantin Cristache , profesor nevăzător la Liceul „Iris” din Timișoara.

Geo a fost crescut timp de un an de o familie de voluntari, care l-au obișnuit cu mediul familiar și cu societatea. Când a împlinit un an, Geo a fost preluat de Centrul Lions de Pregătire a Câinilor Ghid din Limbiate, Italia, și în următoarele șase luni a fost dresat ca să ghideze nevăzătorii. Apoi i-a fost prezentat profesorului timișorean, alături de care învață să comunice, sub supravegherea unui instructor.

„Câinele este prietenul nedespărțit al lui Costi. Cei doi se înțeleg de minune. În aceste zile, cei doi se antrenează împreună pentru a se obișnui unul cu celălalt și mai ales pentru ca stăpânul lui să știe cât mai bine să-l folosească”, spune Corneliu Vaida, inițiatorul român al proiectului.

Geo execută 30 de comenzi, de la obișnuitele „șezi” sau „culcat”, până la cele specifice pentru căutare-ghidare: „trepte”, „zebra”, „tramvai”, „intră”, „ieși”, „traversează” etc. Când i se spune „trepte”, Geo își ghidează stăpânul către scări și se așează cu labele din față pe prima treaptă, ca să îi semnalizeze unde încep acestea. La comanda „zebra”, câinele își duce stăpânul la trecerea de pietoni. Odată ajuns, se oprește și cercetează. E momentul în care Costi simte cu piciorul stang bordura. Între timp, dacă mașinile circulă sau dacă semaforul e pe culoarea roșie, Geo nu traversează nici dacă stăpânul i-o cere. Câinele a învățat să depisteze și obstacolele, dar și să-și ajute stăpânul să urce și să coboare în și din mijloacele de transport în comun. Ba mai mult, îi găsește și loc liber pe scaun!

În România sunt, oficial, 50.000 de nevăzători și alte 40.000 de persoane cu grave deficiențe de vedere. Prin proiectul Lions, unii dintre aceștia vor primi câini ghizi. Geo este primul din cei 1.500 de câini-ghid donați de centrul Italian de pregătire.

Sursa: tthp://www.debanat.ro

Dispozitiv ieftin pentru nevăzători, creat de un adolescent

Ionuţ Alexandru Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat patru premii la Intel International Science and Engineering Fair (Pittsburgh, SUA), una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor.

Ionuţ a participat cu un proiect bazat pe inteligenţă artificială, care îi ajută pe orbi "să vadă” cu ajutorul limbii.

Scopul proiectului lui Ionuţ este crearea unui dispozitiv ieftin în sprijinul persoanelor nevăzătoare, care au văzut cândva şi au în memorie forma obiectelor. Lucrarea doreşte să utilizeze limba drept traductor pentru vedere. Pentru acest lucru, sunt folosite un software multifuncţional şi un dispozitiv hardware ajustabil, ce va fi plasat pe limbă.

Dispozitivul permite preluarea imaginilor de la un webcam, procesarea lor în timp real cu inteligenţa artificială pentru adjustarea imaginilor şi trimiterea imagini pe o matrice senzor care va fi plasată pe limbă. Prin această practică, persoana nevăzătoare va avea acces în timp real la lumea înconjurătoare. Pe matricea senzor va fi generat un curent electric proporţional cu imaginea, iar creierul persoanei nevăzătoare va reuşi să decodifice informaţia plasată pe limbă.

Budişteanu a câştigat premiul IEEE Computer Society, în valoare de 1.000 de dolari, premiul China Association for Science and Technology (CAST) de 3.000 de dolari; 10.000 de dolari, care reprezintă IEEE Foundation Presidents' Scholarship Award şi IEEE Foundation Prize.

Sursa: http://www.jurnalul.ro

Viaţa Mariei Tănase, tematică de concurs pentru nevăzătorii din România

Sursă foto: www.ro.wikipendia.ro

Consiliul Director al ANR şi Comisia de cultură – presă a aceleiaşi structuri au decis în şedinţa de pe 15 mai 2012 de la Băile Felix ca tematica pentru Concursul „Prietenii cărţii braille” ediţia 2013, să fie o monografie despre Maria Tănase, la împlinirea a 100 de ani de la naşterea artistei. O precizare de interes pentru nevăzătorii ce participă la competiţiile culturale ale asociaţiei este şi cea legată de bibiliografia pentru concursul „Imaginea ta contează”, ediţia 2012. Concret, viitoarele concurente nu trebuie să studieze în toamnă - din volumul de povestiri al lui Mircea Cărtărescu „De ce iubim femeile”- povestirea „Bomba de aur”.

miercuri, 23 mai 2012

Box cu nevăzătorii, fără dosar penal

În drum spre casă, un tânăr nevăzător spune că s-a împiedicat şi a căzut peste o maşină parcată pe trotuar. Deşi era împreună cu alţi trei colegi nevăzători, nu a reuşit să se apere de proprietarul maşinii. Toţi patru s-au ales cu diverse traumatisme, rezultate cu suturi chirurgicale pe faţă şi pe ochi, cu dinţi dezbătuţi şi fără un dosar penal iniţiat. Proprietarul maşinii de pe trotuar era, prin coincidenţă, boxer profesionist.

În seara zilei de 1 mai, patru tineri nevăzători din Chişinău se întorceau acasă de la pădure. Vlad, un tânăr de 31 de ani, cu deficienţe de vedere, era condus de Ghenadie, prietenul lui, care s-a oferit să-l ajute. «Îl duceam pe Vlad de mână, dar pentru un moment m-am oprit să-mi aprind o ţigară. Atunci el s-a împiedicat cumva şi a căzut peste o maşină de alături. Nu putea să lase vreo urmă pe automobil, deoarece nu avea niciun obiect în mână. S-a pornit alarma şi, la un moment dat, cineva din spate ne-a lovit puternic. Noi am căzut jos. Mai mult nu ţin minte nimic», spune Ghenadie, un tânăr de 26 de ani din Chişinău.

Continuarea, pe: http://www.zdg.md/investigatii/box-cu-nevazatorii-fara-dosar-penal

marți, 22 mai 2012

Modificări şi precizări legate de organizarea competiţiilor sportive pentru nevăzători

Ele au fost decise pe 15 mai, la Băile Felix, la Consiliul Director al ANR

* Organizarea unui cantonament de trei zile pentru componenţii lotului naţional de popice al României, înaintea deplasării la Campionatul European. De această acţiune se va ocupa filiala ANR Mureş, iar cheltuielile vor fi suportate de filialele reprezentate.

* Modificarea intervalului de timp alocat desfăşurării Campionatului Naţional de Table, care, începând cu ediţia 2012, va avea loc pe parcursul a două zile.

* Modificarea intervalului de timp alocat Campionatului Naţional de Popice care, începând cu ediţia 2013, va presupune o noapte de cazare în plus.

Foto: www.semper-excelsius.ro

„De ce iubim femeile” de Mircea Cărtărescu, tematica unui concurs rezervat femeilor cu deficienţă vizuală

Volumul de povestiri scris de Mircea Cărtărescu constituie bibliografia pentru probele teoretice ale Concursului «Imaginea ta contează». Probele practice vor fi stabilite de Comisia de Femei şi comunicate în timp util.

Botoşănean, cooptat în Colegiul de redacţie al Revistei "Litera noastră"

Întrunit la Băile Felix (jud. Bihor) în ziua de 15 mai 2012, Consiliul Director al ANR a decis lărgirea Colegiului de redacţie al Revistei "Litera noastră", prin cooptarea a doi noi membri, colaboratori foarte activi: Tiberiu Păun (Bucureşti) şi Constantin Surugiu (Botoşani).

Concursul «Pe meridianele lumii», într-o nouă formulă în 2012

Imagine de la Concursul «Pe meridianele lumii», organizat la Botosani in 2008

Conform deciziilor Consiliului director al ANR, Întrunit la Băile Felix (jud. Bihor) în ziua de 15 mai 2012, în acest an se renunţă la bibliografie şi la precizarea unor domenii, întrebările urmărind cultura generală. Concurenţii vor primi tot câte 10 întrebări (fiecare cu trei variante de răspuns), iar punctajul, baremele şi valoarea premiilor rămân neschimbate.

Invitaţi din Ungaria, Republica Moldova şi Italia la festivalurile de interpretare muzicală pentru nevăzători, din 2012

Taraful "Entuziastii", al nevazatorilor botosaneni, la editia din 2008 a festivalului, organizata la Botosani

Întrunit la Băile Felix (jud. Bihor) în ziua de 15 mai 2012, Consiliul Director al ANR a adoptat o serie de hotărâri legate de concursurile muzicale pentru concurenţi nevăzători din acest an: * Concursul de interpretare muzicală „Vasile Snacoveanu”:

Se va desfăşura în organizarea filialei Cluj, în perioada 01-03.06.2012, pe trei secţiuni: muzică uşoară, folk şi interpretare instrumentală.

La manifestare va fi invitat un grup de solişti din Ungaria, cheltuielile de cazare şi masă urmând a fi suportate din Fondul de solidaritate.

* Concursul de interpretare muzicală „Ion Blăjan”:

Se va desfăşura în organizarea filialei Bistriţa-Năsăud, în zilele de 21-22 iunie.

La regulamentul concursului se operează următoarele modificări:

- Se introduce secţiunea Formaţii. O formaţie poate fi alcătuită din 3-5 instrumente, între care poate figura orga electronică (sintetizatorul de sunet). Sintetizatorul nu poate avea decât rol de acompaniament. Premiile se vor acorda la fel ca la secţiunea Taraf (Se premiază doar formaţia câştigătoare, cu câte 100 lei pentru fiecare component. Interpretul vocal al filialei din care provine formaţia, va cânta cu aceasta).

- Ca şi anul trecut, se va acorda, ca Mare Premiu, „Trofeul Ion Blăjan”, după modelul festivalurilor concurs profesioniste, deţinătorul trofelului de anul trecut este invitat pentru un recital. El poate participa, însă la altă secţiune decât cea la care şi-a adjudecat trofeul, în cazul de faţă, dl. Nicolae Truţă (Teleorman-Giurgiu) poate participa la o secţiune instrumentală.

- La această acţiune va fi invitată o delegaţie din Republica Moldova, conform parteneriatului încheiat între organizaţiile nevăzătorilor din cele două state. La eveniment va participa, de asemenea, un grup de invitaţi din Italia.

vineri, 18 mai 2012

Unităţi economice protejate, fondate de Societatea Orbilor în Republica Moldova

Actualmente, Societatea Orbilor din Moldova (SOM) este fondator a cinci unităţi economice protejate, cu statut de întreprindere de instruire şi producere (ÎIP).

Optimist Etern SRL este o întreprindere fondată în 1962 şi numără 33 angajaţi, inclusiv, 20 – persoane cu dizabilităţi vizuale.

Produse şi servicii: procesarea cartonului (cutii cartonate de diferite dimensiuni);producerea materialelor de construcţie (fortan, polysteren expandat);servicii spălătorie.

Contacte: municipiul Bălţi, str. 31 august, 54; tel/fax +373 231 20219; e-mail: optimist-etern@mail.ru

Director: Gheorghe Lungu

Ambas Fer SRL - întreprinderea a fost fondată în anul 1959 şi numără 35 angajaţi, inclusiv, 22 – persoane cu dizabilităţi vizuale.

Produse şi servicii: producerea capacelor metalice (tip 1-82 şi 1-58) pentru industria de conservare a produselor alimentare

Contacte: or. Basarabeasca, Republica Moldova; str. Vokzalinaia, 5, tel +373 29722896; fax +373 29722105

Director: Gargalîc Ivan

Lumintehnica SRL – întreprinderea a fost fondată în 1966 şi numără 46 angajaţi, inclusiv, 33 – persoane cu dizabilităţi vizuale. Produse şi servicii: producerea corpurilor de iluminat; producerea armăturii electrice (6 tipodimensiuni de prize, 12 tipodimensiuni de prelungitoare, 4 tipodimensiuni de întrerupătoare); producerea/ambalarea chibriturilor; producerea cleştelor din plastic (pentru rufe); servicii de vopsit.

Nou din Nou este un magazin de produse second-hand: electrocasnice, mobilă, articole de uz casnic, accesorii de decor etc. A fost inaugurat în anul 2010. Acesta reprezintă un proiect în colaborare cu Boheros si Bartimeus (Olanda)

Contacte: Mun. Chişinău, Republica Moldova; Str. Pietrarilor, 2; Tel.+373 22 881155 e-mail: lumintehnica_SRL@mail.ru

Magazinul “Nou din Nou” www.lumina.md;

Director: Fotescu Grigore

ÎIP a SOM din Orhei – întreprinderea a fost fondată în 1963 de către Societatea Orbilor din Moldova. Are 36 angajaţi, inclusiv, 19 – persoane cu dizabilităţi vizuale.

Produse şi servicii: producerea seturilor de mobilier casnic şi de birou (scaune, fotolii); producerea ambalajelor cartonate (dimensiuni diferite); servicii de transport.

Contacte: ÎIP a SOM din Orhei; or. Orhei, Republica Moldova; Str. Lăpuşneanu, 20; tel. +373 23525707; Magazinul-salon Chişinău; Str. Bucureşti, 23a; tel./fax. + 373 22 271218; e-mail: orfeus.md@gmail.com; www.fotolii.md

Director: Volociuc Sergiu

Coroana Universului SRL a fost fondată în anul 2001 şi numără 12 angajaţi, inclusiv, 9 persoane cu dizabilităţi vizuale.

Produse: producerea articolelor din lemn (uşi, ferestre, lăzi); producerea icoanelor încrustate în lemn; producerea cleştelor din plastic; producerea articolelor metalice de îmbuteliere a şampaniei; prelucrarea lemnului (soclu, balustradă); producerea postamentelor (1,20x0,8 m; 1,20x1,0 m)

Servicii: prestarea serviciilor de tapiţerie (reparaţie scaune, paturi) servicii de transport local şi internaţional;

Contacte: Coroana Universului, SRL a SOM; MD-2028, Chişinău, Republica Moldova

Str. Pietrarilor, nr.2; Tel. +373 22721125; fax. +373 22731706; Mob. +373 69267744; +373 79267744; E-mail: leontias@rambler.ru; Director: Romanenco Alexei

Sursa: http://www.csbn.md/unitati-protejate.html

joi, 17 mai 2012

Microcipuri electronice pentru nevăzători

Oftalmologii, pionieri ai acestei noi tehnologii, au mărturisit că membrii primul grup de pacienţi britanici care au primit microcipurile electronice şi-au recăpătat parţial vederea, la numai după câteva săptămâni de la operaţie. Aceştia pot detecta lumina şi distinge conturul obiectelor.

Studiul oferă speranţe oamenilor care suferă de retinită pigmentară, o boală de ochi ereditară care duce la orbirea incurabilă. Aceasta boală devine tot mai severă, afectând unul din fiecare 3000-4000 de oameni din Europa.

Tehnologia implantului plasat sub retină a fost implicată în studii clinice timp de şase ani, testele având loc şi în Germania.

După ultima sesiune de teste, dezvoltatorii vor încerca să obţină aprobare pentru a aplica noul “tratament” oricărui pacient.

Sursă foto: telegraph.co.uk

http://www.ghimpele.ro

“Dobroge, mândră grădină”, festival pentru copiii nevăzători

Maria Bacaoanu, laureata a trecutelor editii

Asociatia IHTIS invita copiii si tinerii nevazatori, cu varsta intre 8 si 25 ani, solisti vocali si instrumentisti, adevarate talentate, in Festivalul DOBROGE, MANDRA GRADINA, din luna iulie 2012.

Detalii prin mail: michi_mihaescu@yahoo.com .

Competiţie şahistică la Buzău

In perioada 22 – 24 iunie 2012 se va desfasura concursul de sah “Memorial Constantin Dorita”, competitie desfasurata in memoria celui care a fost profesorul Constantin Dorita, indrumatorul printre piesele si campurile tablei de sah, a multor tineri ce performeaza astazi in lumea nevazatorilor si nu numai. Competitia se va desfasura in Municipiul Buzau, la Liceul Pentru Deficienti de Vedere.

Cazarea este gratuita, asigurata de organizatori, astfel doar costurile de hrana sunt suportate de jucatori, pe cont propriu.

Taxa de participare la competitie este de 30 ron, concursul va fi trimis la ELO. Timpul de joc este de o ora si 30 minute, fara timp aditional, iar numarul de runde este de 7.

Premiile vor fi suta la suta din fondurile obtinute din taxa de participare si in limita posibilitatilor din sponsorizari.

Pentru cei ce au nevoie de cazare, termenul limita pentru confirmare este de 15 iunie.

Sursa: http://www.sah.nevazator.ro/

Raport cultural – sportiv ianuarie - aprilie 2012

* Pe 14 ianuarie 2012, la Bistriţa, au avut loc alegeri pentru a se stabili componenţa Comisiei naţionale de femei a ANR, al cărei preşedinte este profesorul de limba română Ana Hompot. Cele două posturi de vicepreşedinte au revenit Laurei Dănilă - Botoşani şi Florinei Zaharia - Bucureşti. Laura Dănilă este psiholog, iar Florina Zaharia are studii în medicină; * În această iarnă, de 15 ianuarie, tradiţionalele concursuri „Eminescu” – de poezie şi de romanţe – au fost înlocuite cu momente cu o încărcătură emoţională aparte. La sediul filialei nevăzătorilor, în faţa unui public numeros, 16 nevăzători au recitat „Luceafărul”. Poezia a fost citită în Alfabetul braille sau cu ajutorul lupei, multe fragmente fiind memorate de recitatorii ce au deja „vechime” în evenimente culturale anterioare. Protagoniştii ineditului experiment au fost: Alexandru Surugiu, Laura Dănilă, Eugenia Eremeciuc, Micu Jan, Estera Colesniuc, Gheorghe Butuc, Relu Matei, Steluţa Surugiu, Costel Chiriac, Cornelia Rotundu, Marcel Culincă, Simion Munteanu, Nicoleta Terciu, Constantin Baciu şi Tudorel Tupiluşi. Iniţiativa şi "regia" mi-au aparţinut. După intrarea în atmosferă, atât recitatorii cât şi cei din public, acompaniaţi de Ludwig Schibinschi şi chitara lui, au cântat romanţe la filială, dar şi în vecinătatea statuii poetului din curtea Bisericii „Uspenia”, unde au depus o jerbă de flori şi au aprins lumânări. Tudorel Tupiluşi, ce a recitat şi a cântat împreună cu ceilalţi nevăzători, a oferit din partea filialei al cărui preşedinte este atât sarmale cât şi un pahar de vin, de sufletul poetului; * Juriul Concursului de creaţie literară "Carmen Sylva", rezervat scriitorilor cu deficienţă vizuală din ţara noastră, a desemnat în luna ianuarie câştigătorii celor trei secţiuni: poezie, proză scurtă şi jurnalism. Constantin Surugiu s-a situat pe locul I la Secţiunea Jurnalism, unde au fost 8 participanţi. Preşedintele juriului a fost Radu Sergiu Ruba; * «Cupa Unirii» organizată în ianuarie a prilejuit revenirea, la şah, la o singură grupă, în competiţie înscriindu-se 10 competitori. Schimbarea de la mai multe grupe la una singură a fost în ideea ca aceste concursuri să ţină locul unor şcoli de şah, în care şahiştii ce nu emit pretenţii la podium pot învăţa de la competitorii cu adevărat valoroşi din Filiala Nevăzătorilor Botoşani. În final, primele locuri au fost ocupate de Cezar Vieru, Neculai Bunduc şi Vasile Surugiu, Mariana Lupaşcu fiind recompensată cu menţiune. Şahiştii au fost recompensaţi cu premii în bani şi diplome, înmânate de conducerea filialei; * «Cupa Unirii» la table s-a bucurat, de asemenea, de o participare numeroasă, nu mai puţin de 10 nevăzători disputându-şi un loc pe podium. În final, cel mai bun s-a dovedit a fi Gheorghe Aniculăesă, ce a acumulat 7 puncte din 9 posibile. Cu acelaşi punctaj (dar cu înfrângere în partida directă cu liderul competiţiei), Cornelia Rotundu s-a situat pe a doua treaptă a podiumului. Locul III i-a revenit lui Cezar Vieru, cu 6 puncte, el fiind urmat de Vasile Tupiluşi, cu acelaşi număr de puncte, dar cu înfrângere în partida directă; * Pe 9 februarie 2012 a avut loc la sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani a reuniune a membrelor Comisiei de femei Botoşani, la discuţii participând şi membre ale filialei, cu statut de invitat. Preşedinta Comisiei, Laura Dănilă, a făcut cunoscute câteva informaţii cu titlu de noutate din discuţiile purtate la Bistriţa, la Comisia naţională de femei: - La Concursul „Imaginea ta contează” s-a propus revenirea la punctajul de 30 de puncte pentru proba practică; - S-a discutat posibilitatea ca să se repartizeze un procent din suma colectată la donaţii, pentru activităţile Comisiilor de femei. Estera Colesniuc a avut, la rândul ei, o serie de propuneri: - O altă abordare pentru întrebările ce se fac la Concursul „Imaginea ta contează”, ce acum sunt destul de „anapoda”; - Înlocuirea „catrenului”, de la acelaşi concurs, cu o povestire amuzantă, pe o temă dată; - Dacă se continuă Concursul de Miss, din juriu să facă parte oameni competenţi, cu coloană vertebrală, care pot aprecia corect cine merită titlul. Şi care, obligatoriu, să facă parte din rândul celor care văd; Tot ea a propus ca întâlnirile Comisiei botoşănene de femei să se facă într-o formulă extinsă şi a agreat ideea repartizării, în urma unei decizii a Consiliului Director Central a unui procent pentru activităţile iniţiate de Comisia de femei. Estera Colesniuc şi-a mai anunţat colegele că în şedinţa de Consiliu Director s-a stabilit continuarea cursurilor de dans şi în 2012. Doina Geambaşu a venit cu ideea să se amplaseze la filială o cutie pentru donaţii liber consimţite, banii care se adună fiind pentru cazuri sociale deosebite. Propunerea a rezonat cu indicaţia preşedintelui filialei, Tudorel Tupiluş, de a se veni în sprijinul membrelor filialei aflate în dificultate. În scurtă vreme, cutia a fost amplasată la filială. Steluţa Surugiu a avut şi ea o serie de propuneri distincte: - Organizarea de cursuri (cercuri) de gastronomie; - Organizarea unui experiment, în care nevăzători să pregătească masa pentru cei care văd; - Pe 13 mai, de Ziua internaţională a familiei, să fie invitat un specialist care să detalieze Codul familiei; - Organizarea de şezători; - Initierea de ateliere „de lucru manual”, pentru Origami, de exemplu. Lucrările realizate pot face obiectul unei expoziţii cu vânzare, de Ziua Bastonului Alb sau la târgurile meşteşugăreşti de pe Pietonal. Laura Dănilă a propus şi un concurs regional, care să aibă la bază cartea „Timp de calitate cu copilul tău”; - Pe 24 februarie a fost organizată în premieră la Filiala Nevăzătorilor Botoşani Sărbătoarea de Dragobete. Au fost invitaţi doi mici artişti talentaţi – Mihai Enache şi Ioana Frăsinescu – ce au cântat melodii extrem de aplaudate. La eveniment s-au constituit perechi ad- hoc, ce şi-au făcut declaraţii de dragoste, partipanţii cântând la rândul lor muzică de dragoste din perioada interbelică. În organizare s-a implicat şi secretarul filialei, Marcel Culincă, care a şi recitat două poezii primite cu aplauze de public. Un alt moment distinct al manifestării a fost tombola cu obiecte în formă de inimă; * Pe 1 martie 2012, Radu Foca, membru al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, a lansat la Galeriile de artă "Ştefan Luchian" volumul de poezii "O punte din moarte spre viaţă". Printre cei ce au vorbit la eveniment s-au regăsit muzeograful Ana Florescu şi Dumitru Ivan, director al Editurii Quadrat, unde cartea a văzut lumina tiparului; * La finele lunii februarie şi începutul lunii martie am întocmit cel de-al cincilea proiect scris la Filiala Nevăzătorilor Botoşani, la partea de buget lucrând împreună cu doamna Anişoara Vorobchievici. Proiectul „Virtuozi nevăzători, reuniţi în lumea folclorului autentic” va debuta în luna iunie şi se va concretiza prin: - 4 spectacole folclorice susţinute de artiştii nevăzători botoşăneni la Chişinău (două) şi de artiştii nevăzători moldoveni la Botoşani (tot două, în Centrul vechi şi pe Pietonalul Unirii); - 2 Master – Class-uri pentru artiştii nevăzători, susţinute de specialişti în folclor; - 2 spectacole-lecţii susţinute de artiştii nevăzători din Botoşani şi Chişinău pentru elevi din ciclul primar din cele două localităţi; - realizarea unui ziar în care vor fi detaliate toate activităţile din proiect, ce va fi distribuit gratuit la Botoşani şi la Chişinău. Tot prin proiect se vor face paşapoarte pentru 6 artişti nevăzători şi doi însoţitori. * În perioada 10 – 11 martie, la Filiala Nevăzătorilor Botoşani a fost organizată Cupa Primăverii la şah. Evenimentul a fost iniţiat de Direcţia Judeţeană de Sport Botoşani, care a oferit şi premiile pentru cei mai buni şahişti nevăzători. Sâmbătă au intrat în concurs 10 şahişti nevăzători, competiţia derulându-se în două grupe. În grupa I, pe podium s-au situat, în ordine, Vieru Cezar, Tiliban Dumitru şi Surugiu Vasile, cei mai buni din a doua grupă fiind Bunduc Neculai, Tupiluş Tudorel şi Surugiu Alexandru. Duminică, Cupa feminină a reunit patru şahiste nevăzătoare. După partid aprig disputate, pe primul loc s-a situat Niculina Bursuc. Locul II i-a revenit Elvirei Vieru, pe locul III clasându-se Silvia Tupiluşi; * Pe 20 martie s-a organizat o competiţie amicală la table, la care au participat 5 nevăzători şi tot atâţia pensionari de la Clubul Pensionarilor din Centrul Vechi. Evenimentul s-a derulat într-o atmosferă absolut destinsă, Costel Chiriac şi Paraschiva Seliman obţinând victorii în partidele jucate cu pensionarii. Deşi s-a programat o întâlnire similară pentru o competiţie şahistică, ea a fost contramandată în utlima clipă, pensionarii fiind plecaţi la ţară, la muncile câmpului; * Pe 31 martie s-a înregistrat o participare record, la Botoşani, la concursurile „Prietenii cărţii braille” şi „Lectură corectă şi rapidă în braille”. Volumul „Omul cu ochelari negri” scris de Ion Blăjan a „acţionat” ca un magnet, în competiţie intrând opt nevăzători botoşăneni. Impresionant a fost faptul că au intrat în concurs doi nevăzători ce nu ştiu să citească „în Braille”, ei asumându-şi din start un „handicap” de 40 de puncte, din moment cu nu puteau citi întrebarea scrisă în Braille. Cu toate acestea, unul dintre ei, Constantin Chiriac, a obţinut menţiune la „Prietenii cărţii Braille”. Pe primul loc s-a situat Neculai Bunduc, cu punctaj maxim, revenit în competiţie după o perioadă de pauză. Următoarele locuri din concurs s-au decis la baraj, ele revenind Paraschivei Seliman şi lui Vasile Surugiu. Cu menţiune a mai fost recompensată şi Anişoara Văcălie. „La „Lectură corectă şi rapidă în braille” a câştigat Paraschiva Seliman. Baremul a fost îndeplinit şi de ocupanta locului II; Anişoara Văcălie. Audienţa a fost impresionată de „debutul” lui Alexandru Surugiu, ce s-a hotărât în ultima clipă să participe la concurs. Deşi a depăşit cu puţin baremul impus de regulament, a citit cu dicţie şi intonaţie, existând premizele unui plus de viteză pe viitor. Învingătorii au primit premii în bani, oferite de Tudorel Tupiluşi, din partea filialei al cărei preşedinte este. Juriul l-a avut drept preşedinte pe muzeograful Gheorghe, domnia sa avându-i alături pe Daniela Juravlea, director adjunct DGASPC Botoşani şi pe preşedintele filialei, Tudorel Tupiluş; * Începând din luna martie, am făcut demersuri pentru concediul din acest an. Întrucât mai mulţi membri ai filialei au optat, pe mai departe, pentru concediul în străinătate, am făcut rezervare şi am achitat, până la finele lunii aprilie, un sejur pentru 25 de persoane in debutul lunii septembrie la Sunny Beach, în Bulgaria. Un grup la fel de numeros a avut drept bază de plecare problemele de sănătate pe care le au mai mulţi membri ai filialei şi care nu pot merge în concediu în plin sezon, la temperaturi mari. Astfel, 24 de persoane vor merge la Herculane, în perioada 8 – 15 iunie 2012. Un număr restrâns de membri ai filialei vor merge în sezon, pe litoralul românesc, împreună cu Filiala Nevăzătorilor Iaşi; * Pe 3 aprilie, elevi din Dorohoi au fost în vizită la Filiala Nevăzătorilor Botoşani, precum şi la S.C. «Cartonajul» SRL, în cadrul «Săptămânii altfel». Tudorel Tupiluş, preşedintele filialei, le-a vorbit tinerilor despre activităţile în care sunt implicaţi nevăzătorii botoşăneni şi despre munca pe care o desfăşoară la firma de pe strada Caragiale. Iniţiativa i-a aparţinut psihologului Robert Lupaşcu; * Trei zile mai târziu, Alexandru Surugiu şi Paraschiva Seliman s-au întâlnit cu elevi şi profesori ai Grupului şcolar "Regina Maria" Dorohoi, manifestarea petrecându-se la instituţia şcolară dorohoiană. Cei doi au fost însoţiţi de Carmen Moraru şi Constantin Surugiu. În spaţiul evenimentului intitulat «Trăim alături de oameni ca noi» s- petrecut o dezbatere împreună cu elevii pe marginea cartii autobiografice “Omul cu ochelari negri”, de Ion Blajan. Tinerii au purtat o discutie realmente interesanta cu invitatii, despre aspecte din viata cotidiana a nevazatorilor. Apoi au fost prezentate in PowerPoint cateva imagini din activitati organizate de Filiala, material pe care l-am comentat. Au urmat partide de şah şi de table între elevi şi invitaţi, lectură în Braille, recitări şi cântece la chitară; * O altă activitate de club s-a derulat în aprilie, când am invitat la filială un medic internist, dr. Elena Cardaş. În prezenţa unei audienţe numeroase, s-a vorbit despre diete, despre limitele în care se încadrează glicemia, cum se manifestă şi care e primul ajutor în caz de infarct, ce faci atunci când circulaţia periferică şchioapătă sau când colonul e leneş, în discuţie mai fiind numeroase alte teme din zona medicală; * În Duminica Floriilor, la Filiala Nevăzătorilor Botoşani s-a organizat o Cupă la table, în parteneriat cu Direcţia pentru Sport Botoşani. Competiţia s-a bucurat de o participare numeroasă, partidele jucându-se pe trei grupe. În final, după partide aprig disputate, cel mai bun s-a dovedit a fi Cezar Vieru. S-au acordat premii la toate categoriile, ele fiind oferite de Direcţia pentru Sport Botoşani; * La Faza zonală a Concursurilor "Prietenii cărţii braille" şi "Lectură corectă şi rapidă în braille", organizată pe 21 aprilie, la Casa de cultură a Staţiunii Slănic Moldova de către Filiala Nevăzătorilor Bacău, am fost reprezentaţi de Neculai Bunduc şi de Paraschiva Seliman. La primul concurs – câştigat de Jana Coculeanu – Neculai Bunduc s-a clasat pe locul IV, după un set de întrebări de baraj. Deşi s-a calificat în finală, Neculai Bunduc a renunţat la continuarea concursului, din motive personale. La "Lectură corectă şi rapidă în braille", cel mai rapid cititor în braille s-a dovedit a fi Iosif Solomon, de la Filiala Nevăzătorilor Bacău, el finalizând lectura în 50 de secunde. Paraschiva Seliman, ce a reprezentat Filiala Nevăzătorilor Botoşani, s-a situat pe locul VI, cu 81 de secunde; * La finele lunii aprilie, s-a organizat o excursie de două zile pentru un grup de 40 de persoane, nevăzători, copii şi prieteni ai membrilor filialei la Pensiunea «Perla Brazilor» din satul Frumosu, comuna Vama, judeţul Suceava. După o pauză de trei ani, piscina din interiorul pensiunii era la fel de primitoare, în special spre bucuria copiilor veniţi împreună cu grupul de nevăzători, dar şi al adulţilor, ce se răcoreau după sauna fierbinte. Atmosfera extrem de relaxantă s-a înviorat la aromele ce veneau dinspre grătar, amintirile despre anii de altădată ai filialei depănându-se în scrânciobele din vecinătate. La vreme de seară, au prins viaţă hore pe muzica Tarafului „Entuziaştii” şi a prietenilor instrumentiştilor nevăzători, în joc prinzându-se nu doar excursioniştii, ci şi Elena Ciocan, gazda grupului venit în ospeţie, precum şi angajaţi ai pensiunii. În cea de-a doua seară, am propus un eveniment după modelul Emisiunii „Românii au talent”, în versiunea „Nevăzătorii au talent”. S-a remarcat Tudorel Tupiluşi, preşedintele filialei, ce a susţinut un amplu monolog, a spus bancuri, momentul de vârf al serii fiind cel în care a cântat alături de soţie, copii şi prietenii lor melodia „Fetele lui tata”. Cu vii aplauze a fost răsplătit şi Alexandru Surugiu, ce a cântat cântece ce erau ştiute de foarte puţini din public. O extrem de plăcută supriză a produs-o Constantin Surugiu, care a fluierat la modul artistic două melodii (preferata mea fiind Radu mamii, Radule!). Steluţa Surugiu a cântat şi ea muzică mai puţin cunoscută şi a prezentat mărgele făcute de ea, Mariana Lupaşcu a cântat o romanţă, cu glasul înecat de emoţie, iar Constantin Baciu a recitat şi a spus bancuri. Spre casă, ne-am mai „încărcat bateriile” pe vârf de munte, la „Palma” şi la Grădina zoologică din Rădăuţi, unde „se luptau” cu canicula urşi, lei, tigri, maimuţe şi multe alte animale ce-şi părăsiseră pădurile întru delectarea turiştilor.

duminică, 13 mai 2012

Ziua familiei, celebrată la Filiala Nevăzătorilor Botoşani

În 2012, Steluţa Surugiu, membră a Filialei Nevăzătorilor Botoşani, a propus în cadrul unei reuniuni a Comisiei de femei - ca de Ziua internaţională a familiei să fie invitat un specialist care să detalieze Codul familiei, spre ştiinţa nevăzătorilor. Ideea fiind foarte bună şi cu „rădăcini” din 2011, pe 13 mai a.c. au fost invitaţi la sediul Filialei Nevăzătorilor Botoşani Carmen Popa – avocat şi Costel Gabur – ofiţer al Stării Civile Botoşani. După scurte precizări legislative, întâlnirea a devenit interactivă, numeroşii nevăzători prezenţi punând zeci de întrebări invitaţilor. Timp de mai bine de două ore, s-au discutat noutăţile legate de logodnă, dar şi tot ce ţine de căsătorii, divorţuri, succesiuni testamentare, relaţii dintre copii şi părinţi şi multe altele. Maniera în care a decurs întâlnirea a relevat necesitatea perpetuării unor astfel de discuţii, cu specialişti din diverse domenii, în ideea creşterii adresabilităţii nevăzătorilor în relaţiile cu cei din zona legislativă sau administrativă. (Carmen MORARU)

marți, 1 mai 2012

Nevăzătorii botoşăneni au talent

Schimbările din viaţa culturală a Filialei Nevăzătorilor Botoşani încep să ţină deja de tradiţie. În luna ianuarie a acestui an ei au recitat, integral „Luceafărul” şi nu au mai fost protagoniştii concursului de poezie eminesciană ce intrase deja în rutină. „Februarie” a fost luna în care s-a celebrat pentru prima dată Dragobetele la filială, prilej de amuzament, declaraţii de dragoste între cupluri constituite ad – hoc şi un karaoke după muzica lui Zavaidoc, iar „martie” a însemnat o celebrare plină de firesc a Zilei femeii.

Deşi se spune că nu e o idee prea fericită ca, atunci când pleci la drum, să alegi o destinaţie unde ai mai fost, excursia de fine de aprilie la Pensiunea „Perla Brazilor” din satul sucevean Frumosu a fost una plină de farmec. Peisajul de primăvară „recent intrată în drepturi” era ca de poveste, iar vremea caldă i-a îndemnat pe mulţi la drumeţii pe dealurile în „straie” de culoarea verdelui crud, precum şi la plajă - învăluiţi de căldura unui soare neaşteptat de generos, după atâta „frig şi ploaie”.

După o pauză de trei ani, piscina din interiorul pensiunii era la fel de primitoare, în special spre bucuria copiilor veniţi împreună cu grupul de nevăzători, dar şi al adulţilor, ce se răcoreau după sauna fierbinte. Atmosfera extrem de relaxantă s-a înviorat la aromele ce veneau dinspre grătar, amintirile despre anii de altădată ai filialei depănându-se în scrânciobele din vecinătate.

La vreme de seară, au prins viaţă hore pe muzica Tarafului „Entuziaştii” şi a prietenilor instrumentiştilor nevăzători, în joc prinzându-se nu doar excursioniştii, ci şi Elena Ciocan, gazda grupului venit în ospeţie, precum şi angajaţi ai pensiunii. În cea de-a doua seară, am propus un eveniment după modelul Emisiunii „Românii au talent”, în versiunea „Nevăzătorii au talent”. S-a remarcat Tudorel Tupiluşi, preşedintele filialei, ce a susţinut un amplu monolog, a spus bancuri, momentul de vârf al serii fiind cel în care a cântat alături de soţie, copii şi prietenii lor melodia „Fetele lui tata”. Cu vii aplauze a fost răsplătit şi Alexandru Surugiu, ce a cântat cântece ce erau ştiute de foarte puţini din public. O extrem de plăcută supriză a produs-o Constantin Surugiu, care a fluierat la modul artistic două melodii (preferata mea fiind Radu mamii, Radule!). Steluţa Surugiu a cântat şi ea muzică mai puţin cunoscută şi a prezentat mărgele făcute de ea, Mariana Lupaşcu a cântat o romanţă, cu glasul înecat de emoţie, iar Constantin Baciu a recitat şi a spus bancuri.

Spre casă, ne-am mai „încărcat bateriile” pe vârf de munte, la „Palma”, unde peticele de zăpadă uitate de iarnă pe acele meleaguri „îşi dădeau mâna” cu ghiocei şi alte flori suave de munte, dar şi la Grădina zoologică din Rădăuţi, unde „se luptau” cu canicula urşi, lei, tigri, maimuţe şi multe alte animale ce-şi părăsiseră pădurile întru delectarea turiştilor. (Carmen MORARU)