miercuri, 20 mai 2009

Donaţie de la o nevăzătoare din Rădăuţi Prut

În ultima vreme, pe TVR1 au fost difuzate o serie de emisiuni despre viaţa nevăzătorilor din România, toate menite să sensibilizeze opinia publică, românii fiind aşteptaţi să sprijine construirea unui centru social şi de reabilitare al nevăzătorilor, ce se construieşte în Bucureşti. În urma unui parteneriat cu serviciile de telefonie fixă si mobilă, s-au făcut donaţii din întreaga ţară, inclusiv din partea nevăzătorilor botoşăneni. Un gest absolut emoţionant a fost cel făcut de Hareta Rusu, nevăzătoare din Rădăuţi Prut. Femeia în vârstă de 81 de ani, impresionată de emisiunile televizate, a donat în această săptămână 100 de RON pentru Centrul social şi de reabilitare, gândit pentru nevăzătorii din Întreaga ţară.

Proiectie-speciala pentru nevazatori la TIFF 2009

In cadrul celei de-a opta editii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) va fi organizata o proiectie cu totul si cu totul speciala, dedicata persoanelor cu deficienta de vedere. Organizatorii festivalului, in parteneriat cu Fundatia “Cartea Calatoare”, incearca sa repare, astfel, ruptura existenta, in prezent, intre domeniul cinematografiei si o comunitate foarte mare de iubitori de film.
Filmul care va beneficia de aceasta proiectie aparte este Cea mai fericita fata din lume, debutul in lung metraj al regizorului Radu Jude. Accesul la film este destinat atit nevazatorilor, cit si insotitorilor acestora sau publicului larg. Persoanele cu deficiente de vedere vor avea la dispozitie casti prin care vor putea auzi atit coloana sonora a filmelor, cit si descrierea partii vizuale (actiunea filmului). Pe langa organizarea acestei proiectii-eveniment, organizatorii TIFF au inclus in programul festivalului din acest an doua filme de lung metraj, a caror tematica sau subiect sunt strans legate de persoanele cu deficiente de vedere: 7 Blind Women Filmmakers, un proiect iranian de sapte scurtmetraje realizate de 7 nevazatoare, a carui proiectie la TIFF se va bucura de prezenta coordonatorului proiectului, Mohammad Shirvani, si filmul slovac Blind Loves, in regia lui Juraj Lehotsky .
“Vrem sa oferim persoanelor cu deficiente de vedere aceeasi satisfactie de a participa la viata sociala si culturala a comunitatii ca oricarei alte persoane. In Statele Unite, de exemplu, exista cinematografe speciale dedicate nevazatorilor. Colaborarea cu TIFF este un prim pas spre o normalitate la care aspiram. Clujul are un numar mare de nevazatori, elevi si studenti, care asteapta demult un astfel de eveniment”, spune Mircea Bucur, presedintele Fundatiei “Cartea Calatoare”, partenerul festivalului pentru acest proiect special. Fundatia “Cartea Calatoare” este editorul revistei “Radar”, care a produs in premiera pentru Romania editii speciale pentru nevazatori ale unor filme de success precum Moartea domnului Lazarescu (Cristi Puiu) sau 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (regia Cristian Mungiu). Aceste filme nu au beneficiat, insa, de proiectii publice, fiind distributite doar catre cititorii revistei.
Atit organizatorii festivalului cit si partenerii de proiect incearca sa trimita un semnal catre intreaga industrie cinematografica din Romania (producatori, distribuitori, lanturi de cinematografe) pentru a intelege importanta de a facilita accesul tuturor tipurilor de spectatori catre operele cinematografice.
Trei filme sensibile, in proiectii speciale
Cea mai fericita fata din lume
Având la bază întâmplări reale, filmul spune povestea unei adolscente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale la sucuri răcoritoare. Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viaţa fetei se dovedeşte a fi o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile familei vor fi reanalizate, atât de “fericita” câştigătoare, cât şi de părinţii ei. “La drept vorbind, nu mi-a fost niciodată prea clar despre ce este acest film. Mi s-a părut iniţial că e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raportează oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri şi despre minciună. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minţi. Despre ce înseamnă să fii un adolescent speriat şi să nu ai curajul să te opui pînă la capăt părinţilor tăi. Despre cum e să fii părinte şi să trebuiască să profiţi de propriul copil pentru a-ţi îndeplini planurile de viaţă. Despre negociere. Despre fericire, tristeţe şi consum. Despre capitalism.”, spune Radu Jude, regizorul acestui film.
Seven Blind Women Filmmakers
Filmul iranian este un proiect realizat in 2008 de catre sapte femei nevazatoare, cu ajutorul unui regizor, Mohammad Shirvani, invitat special la TIFF cu ocazia premierei in Romania a peliculei. Producatorul promite un film care va schimba integral viziunea publicului in primul rind fata de imagine in general, apoi despre Iran si iranieni. Este un film despre orbire, dar care reuseste sa ne introduca in cele mai adinci aspecte ale personalitatii umane. Chiar si intr-un sistem dictatorial, lucrurile sacre si secrete ale unui individ nu pot fi atinse. Personajele principale ale filmului sunt femei curajoase, directe, rebele dar, in acelasi timp fragile. Este, poate, unul dintre cele mai intime si precise documentare despre femei.
Blind Loves
Regizat de slovacul Juraj Lehotsky, Blind Loves este povestea a patru personaje avind in comun o singura trasatura: fiecareia dintre ele ii lipseste capacitatea de a vedea. Documentarul prezinta o calatorie in situatii obisnuite de viata dublate de provocarea de a fi asumate de catre o persoana nevazatoare. Prezentat in numeroase festivaluri de serie A, Blind Loves a castigat Premiul CICAE la Festivalul de la Cannes, Premiul FIPRESCI la Motovun, sau Premiul Publicului la Trieste.

Participare numeroasă la faza pe filială a Concursului de şah

Pe 16 iunie 2009, a fost organizată la Botoşani faza pe filială a Concursului naţional de şah pentru nevăzători, la care s-au înscris opt şahişti – Neculai Bunduc, Baban Neculai, Tudorel Tupiluşi, Dumitru Tiliban, Constantin Surugiu, Dumitru Văcălie, Vasile Surugiu şi Sandu Surugiu şi două şahiste: Mariana Lupaşcu şi Anişoara Văcălie. Arbitrul competiţiei a fost Cezar Vieru, care este calificat din oficiu la faza zonală, întrucât anul trecut a fost în primii 10 în finala competiţiei. După o succesiune de partide aprig disputate, pe primele trei locuri ale podiumului s-au clasat Tudorel Tupiluşi, Neculai Bunduc şi Neculai Baban, următoarele locuri fiind ocupate de Dumitru Tiliban şi Sandu Surugiu. O comportare notabilă şi apreciată de colegii lor şahişti au avut şi cele două nevăzătoare înscrise sâmbătă în competiţie, Mariana Lupaşcu obţinând 3,5 puncte, iar Anişoara Văcălie 1,5 puncte. Primii trei clasaţi au fost recompensaţi cu premii în bani, din partea Filialei Nevăzătorilor Botoşani.

marți, 5 mai 2009

Concurenţi, spectatori şi organizatori, la concursul religios



Concurs religios de 1 mai, pentru nevăzătorii botoşăneni

Nevăzătorii botoşăneni au celebrat ziua de „1 mai” într-o manieră mai puţin obişnuită, ei participând la un concurs religios, organizat de Asociaţia „Pro Lumina” Târgovişte şi Filiala Nevăzătorilor Botoşani. Prezent la Botoşani după o competiţie similară la Iaşi şi înaintea celei de la Suceava, George Iordan, preşedintele asociaţiei din Târgovişte, a ţinut să puncteze faptul că iniţiatorii şi organizatorii au în comun religia şi suferinţa, fiind cu toţii nevăzători. Din cei opt concurenţi înscrişi în concurs, cel mai bun s-a dovedit a fi Costel Chiriac, ce s-a clasat pe locul I, următoarele locuri fiind ocupate de Ghiţă Butuc şi Cezar Vieru. Toţi participanţii, ce au avut parte de un public realmente numeros, au primit premii din partea asociaţiei din Târgovişte, oferite de vicepreşedintele Nicolae Buzle, primii trei clasaţi fiind recompensaţi suplimentar cu premii în bani de Tudorel Tupiluşi, din partea filialei pe care o conduce. Toţi cei prezenţi la eveniment au avansat ideea ca, pe viitor, acest concurs să devină unul naţional. (Carmen MORARU)

Instantanee de la lansarea de carte a poetului Gheorghe Vidican, la Botoşani



Lansare de carte organizată de Filiala Nevăzătorilor Botoşani

Poetul orădean Gheorghe Vidican şi-a lansat la City Gallery Botoşani, în faţa unui public numeros, ultimul său volum de poezii - "Mansarda cu vitralii". Evenimentul a fost organizat de Filiala Nevăzătorilor Botoşani, în colaborare cu poeţi botoşăneni, Editura Brumar Timişoara şi City Gallery. Poetul Gellu Dorian, prezent la lansare, îl consideră pe Gheorghe Vidican un “optzecist” cu rădăcini în anii ’70, pe care îl cunoaşte bine, nu doar pentru că sunt amândoi membri ai Uniunii Scriitorilor ci şi pentru că a fost editorul volumului “Rigorile cercului”, semnat de poetul orădean şi apărut la Editura “Axa” Botoşani în 2004. În opinia lui Gheorghe Vidican, lansarea de carte de la City Gallery a fost una din cele mai reuşite din ultima perioadă, în special mulţumită audienţei numeroase. “M-a onorat primirea făcută de nevăzătorii botoşăneni. E o categorie socială cu care lucrez din ‘90 la Oradea şi am făcut-o cu plăcere, deoarece mi-am dat seama că nevăzătorii sunt oameni normali, singurul lor defect fiind acela că nu văd”, declară Gheorghe Vidican. În opinia lui Tudorel Tupiluşi, preşedinte al Filialei Nevăzătorilor Botoşani, prezentarea volumului de poezii “a fost un eveniment ce ne-a onorat. În calitate de organizatori, ne-am simţit mai aproape de poezie ca de obicei. Mulţi nevăzători au fost pentru prima dată la o lansare de carte şi au fost impresionaţi”.
Conform biografiei sale literare, Gheorghe Vidican a debutat în 1972, în Revista "Familia" şi a publicat poezie şi interviuri în majoritatea revistelor de cultură din ţară. A debutat în volum cu "Singurătatea candelabrului", au urmat "Utopia nisipului" (pentru care a primit, în 2003, premiul Festivalului internaţional de poezie de la Sighetu Marmaţiei), "Sărbători vulnerabile", "Rigorile cercului" şi "Tratatul de linişte"- volum recompensat cu Premiul de excelenţă pentru literatură al municipiului Oradea. Este prezent în antologiile de versuri "Vise într-o linişte sumeriană" şi "Corabia cu poeţi", poetul orădean fiind şi iniţiatorul Festivalului naţional pentru nevăzători "Paşii profetului", ajuns la a XVII-a ediţie. Gheorghe Vidican, ce este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, a îngrijit antologia festivalului "Ochiul de litere", precum şi volumele poeţilor nevăzători Nicu Moraru şi Moise Ciorba. (Carmen MORARU)