marți, 4 decembrie 2012

Memorialul „GHEORGHE BURSUC”, la prima sa ediţie

Pentru mine, la fel ca pentru mulţi alţi prieteni, acest început de iarnă şi de lună Decembrie a debutat cu o invitaţie în municipiul Botoşani, acolo unde Tudorel Tupiluşi, unul din cei mai valoroşi lideri ai nevăzătorilor din România cât şi a comunităţii oamenilor de afaceri din judeţul Botoşani, a organizat o serie de evenimente cu şi despre persoanele cu dizabilităţi. Manifestările au prins viaţă cu ocazia Zilei naţionale a României, sărbătorită pe data de 1 Decembrie şi a Zilei internaţionale a persoanelor cu handicap, sărbătorită în toată lumea pe data de 3 Decembrie.

Aşadar, respectând cronologia evenimentelor, în perioada 30 noiembrie -1 decembrie - alături de şahişti nevăzători din toată ţara, am participat la prima ediţie a competiţiei şahiste Memorialul „Gheorghe Bursuc”, fost preşedinte al Filialei nevăzătorilor din Botoşani, timp de 20 de ani. La deschiderea competiţiei a luat parte şi un membru al familiei, Ştefan Dodiţă, ginere al regretatului Gheorghe Bursuc şi Mihai Baltă, reputat şahist, fost campion naţional la Şah prin corespondenţă şi fost membru de conducere a Federaţiei Române de Şah.

La startul competiţiei au luat parte şi Florin Jidanu - profesor la Liceul pentru Deficienţi Vizuali din Arad, Vasile Carapit şi Mihai Nistor - profesori la Liceul pentru Deficienţi Vizuali din Buzău, Candidatul de Maestru George Bratu din Buzău, Canea Petrică, un jucător ambiţios din Bacău, Costica Marchidan din Braşov - un tânăr profesor cu rezultate din ce în ce mai bune în plan şahist. Lor li s-au adăugat cei mai de seamă reprezentanţi la şah ai Regiunii Moldova, respectiv domnul Neculai Bunduc - fost preşedinte al Filialei Botoşani, Cezar Vieru, un obişnuit participant al fazelor finale de şah la nivel naţional, Tudorel Tupiluşi - preşedintele Filialei Botoşani şi vicepreşedinte responsabil cu activitatea sportivă a ANR care în acest an, la Finala Campionatului Naţional de Şah, a reuşit o surprinzătoare clasare pe locul şapte, precum şi Constantin Şoldan - preşedintele Filialei Iaşi, un debutant în competiţiile şahiste de nivel naţional.

Arbitrajul a fost asigurat de către arbitrul internaţional Radu Şofran, care înafara cadrului competiţional, este un prieten devotat al nevăzătorilor. Pe primele trei poziţii s-au clasat Dacian Pribeanu, Mihai Nistor şi Cezar Vieru. Locaţia în care s-a desfăşurat competiţia şahistă este elegantul Complex hotelier Maria, care are în componenţă camere de 3 şi 4 stele, oferind confortul şi anvergura competiţiilor internaţionale. În plus, cu totul remarcabil este faptul că toate costurile competiţiei au fost suportate de către Tudorel Tupiluşi din contribuţie personală.

După terminarea turneului, am vizitat cu toţii firma „Cartonajul”, patronată de prietenul nostru şi al şahului, Tudorel Tupiluşi, şi am aflat lucruri deosebit de îmbucurătoare, cum ar fi faptul că în această unitate economică sunt angajaţi unsprezece nevăzători. Vizita a continuat la sediul Filialei Botoşani, unde am fost primiţi cu toată căldura şi ospitalitatea specifice locului.

Tot în cronologia evenimentelor se înscrie şi seara magică de pe 1 Decembrie de la Complexul hotelier Maria, la care au luat parte jucătorii de şah, actorii trupei de teatru din Brăila, membrii şi salariaţi ai filialei gazde Botoşani. În total, peste o sută de nevăzători au petrecut o seară de neuitat!

Maestrul Cozmiţă Lascarache, un vrăjitor al acordeonului, alături de Cristina Moisa - cunoscut interpret vocal, au ţinut cu sufletul la gură întreaga audienţă. Cu toate îndatoririle de organizator, Tudorel Tupiluşi nu a putut rezista rugăminţilor prietenilor de a interpreta câteva piese muzicale la acordeon, instrument pe care îl stăpâneşte ca un adevărat profesionist.

Desigur, actorii nu s-au lăsat mai prejos şi au prezentat momente vesele, stârnind hohote de râs şi ropote de aplauze.

Printre actorii prezenţi am întâlnit un bun şi vechi prieten, Adrian Frâncu, unul dintre şahiştii nevăzători redutabili. Nu mică mi-a fost surpriza când l-am urmărit interpretându-şi rolul pe scenă. Am rămas cu ferma convingere că poate fi comparat oricând cu un actor profesionist.

Un moment cu o încărcătură emoţională de mare intensitate a fost intrarea în scenă a urătorilor, mascaţilor, caprei şi căiuţilor, care au prezentat urări şi dansuri de Sărbători, specifice locului şi care m-au făcut să înţeleg şi eu în sfârşit motivaţia străinilor care vin să îşi petreacă sfârşitul de an în Moldova, renunţând la Londra, Paris sau Roma.

Mă voi întoarce oricând cu drag pe aceste meleaguri şi apoi voi duce mai departe mesajele şi frumuseţea sufletească a oamenilor acestui loc.

Dacian PRIBEANU