miercuri, 24 decembrie 2008

Copiii de la Şcoalal nr 5 Dorohoi şi învăţătoarele lor, într-un spectaculos program de datini şi obiceiuri

Mici nevăzători şi elevi de la Scoala 5 din Dorohoi, încântând publicul prezent la sediul filialei

Fraţii Ţilia, susţinând un frumos program artistic

Italienii de la "Diaiutho", urmărind încântaţi spectacolul de la Filiala Nevăzătorilor

O inedită partidă de şah, terminată, elegant, cu remiză...

Tradiţii şi daruri, la Filiala Nevăzătorilor

În această după – amiază, sediul Filialei Nevăzătorilor din Botoşani a găzduit o neobişnuită întâlnire între copii şi mesageri ai lui Moş Crăciun. La iniţiativa psihologului Robert Lupaşcu, un grup numeros de elevi de la Şcoala nr. 5 „Spiru Haret” din Dorohoi, însoţit de învăţători dar şi de părinţi, a prezentat un amplu program de datini şi obiceiuri ale locului. Micii nevăzători nu s-au lăsat mai prejos, susţinând în faţa publicului format din copii şi numeroşi adulţi momente artistice dedicate apropiatelor Sărbători. Ad – hoc, şcolarii din Dorohoi şi membri ai Tarafului Nevăzătorilor au completat programul copiilor de la filială, asigurându-le un emoţionant acompaniament. Toţi micii artişti au fost recompensaţi cu jucării de membrii Asociaţiei „Diaiutho” din Bolzano, Italia, aflaţi printre spectatori, Tudorel Tupiluşi oferind micilor nevăzători, din partea filialei pe care o conduce, pachete cu dulciuri. Momente la fel de inedite au fost şi cele în care micii dorohoieni, mari amatori de şah, au jucat câteva partide cu membrii Filialei Nevăzătorilor – cu numeroase premii la activ, copiii primind în dar, în vecinătatea Crăciunului, câte-o remiză.

O mare horă, de final...

Urşii şi supersimpaticul ursar din Coşula

Multă voie buna...

Incepe spectacolul!

Petrecere de Crăciun la "Mioriţa"

Duminică, aproape o sută de membri ai Filialei Nevăzătorilor Botoşani au celebrat, la Restaurantul "Mioriţa", o avanpremieră a Sărbătorilor de iarnă. Programul artistic a fost unul de zile mari, vedetele lui fiind Taraful Filialei Nevăzătorilor Botoşani (cei ce îl compun cântând de parcă ar fi fost pe scena festivalului recent încheiat), căiuţii de la "Cartonajul" şi Ansamblul de datini şi obiceiuri din Coşula, coordonat de Remus Adrian Ursache - director de cămin cultural la Coşula. Atmosfera a fost caldă, s-a cântat, s-a dansat, totul cu gândul la apropiatele Sărbători şi, poate, la un An Nou mai bun decât cel ce se încheie.

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Sărbători fericite, alături de cei dragi!

Oaspeţi din străinătate pe blogul nevăzătorilor botoşăneni

Din luna iulie, site-ul www.trafic.ro evidenţiază distinct accesările ce se fac pe un site, atât din România, cât şi din străinătate. Dacă majoritatea celor ce intră pe blogul nevăzătorilor botoşăneni sunt concitadini, e notabil faptul că au existat, de-a lungul celor şapte luni, şi accesări din străinătate. Cele mai multe din Italia - 5 şi Germania - 3, alte accesări de pe continentul nostru fiind din Franţa, Spania şi Portugalia - câte două, precum şi din Moldova, Grecia şi Norvegia - câte una. Celor menţionate li se mai adaugă vizualizări ale blogului din teritorii mult mai îndepărtate, mai exact din Statele Unite, Japonia şi Ecuador. În prag de Sărbători, urări de bine tuturor!

miercuri, 10 decembrie 2008

Un scriitor nevazator din Botoşani, premiat la Iaşi

Ieri, în Sala de şedinţe a Primăriei Municipiului Iaşi au fost decernate premiile Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2007. Printre premiaţi s-a aflat şi Dumitru Necşanu, ce a primit Premiul Mihai Ursachi, la secţiunea debut editorial - pentru cartea Opphalos, apărută la Editura Axa în 2007.

duminică, 7 decembrie 2008

Trei premii pentru botoşăneni, la Festivalul naţional pentru nevăzători

Pe 4 şi pe 5 decembrie, sala mare a Teatrului “Mihai Eminescu” a găzduit faza finală a Festivalului concurs de interpretare muzicală destinat artiştilor amatori nevăzători, secţiunile muzică populară şi romanţe. Evenimentul a fost organizat de Filiala nevăzătorilor Botoşani şi a beneficiat de sprijinul Primăriei Botoşani. La manifestare au participat solişti vocali, instrumentişti şi tarafuri din toate judeţele ţării, dar şi invitaţi renumiţi. Preşedintele juriului a fost George Nicolescu, preşedinţi de onoare îndrăgita interpretă Corina Chiriac şi compozitorul Nicolae Caragia, lor alăturându-li-se Laura Ştefănescu şi Ciprian Potoroacă - membri ai Orchestrei “Rapsozii Botoşanilor”. În urma competiţiei – maraton de joi, Taraful Nevăzătorilor Botoşani a fost considerat cel mai bun din concurs, el fiind condus de Mitică Ştefan, de la “Rapsozii Botoşanilor”. Nevăzătorii botoşăneni au mai ocupat un loc I la trompetă – Georgel Iliescu, un loc III la vioară – Constantin Surugiu, Aneta Bartic fiind recompensată cu un premiu special din partea juriului, pentru maniera în care a cântat muzică populară la mandolină. Alte premii acordate la această ediţie a Festivalului concurs au răsplătit talentul Lucreţiei Goagea, Vâlcea – la secţiunea solişti muzică populară, Lilica Ioniţă, Buzău şi Larisa Onciu, Bucureşti – romanţe, Alexandru Cozaciuc, Iaşi – fluier, Ioan Horătău, Bacău şi Sidor Sulici, Maramureş – vioară, Marcel Dafin, Suceava – acordeon, Daniel Andreica, Cluj – orgă – toţi ocupanţi ai locurilor I. Alexandru Cozaciuc, câştigătorul de la instrumente de suflat tradiţionale, a fost şi cel mai tânăr concurent, el având doar 10 ani. Bună parte din interpreţii veniţi din ţară au fost acompaniaţi de Cozmiţă Lascarache. La eveniment a fost prezent şi Radu Sergiu Ruba, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, ce a oferit premii laureaţilor, alături de Tudorel Tupiluşi, preşedintele Filialei Nevăzătorilor Botoşani şi un membru al juriului, ce a dorit să-şi păstreze anonimatul. În cea de-a doua zi, după un grup folcloric ce a prezentat oaspeţilor veniţi din toate colţurile ţării datini şi obiceiuri de iarnă, au urmat microrecitaluri susţinute de Corina Chiriac şi George Nicolescu, finalul constituindu-l un duet al valoroşilor interpreţi. Tot la Botoşani, Corina Chiriac a declarat, în premieră, că după opt ani de pauză a decis să înregistreze un nou CD, pe muzica compozitorului Nicolae Caragia.(Carmen MORARU)

sâmbătă, 6 decembrie 2008

Artişti ce-ţi încântă sufletul, prin talentul şi bucuria lor de a trăi

Carmen şi Valentin Popa, prieteni ce au avut un aport esenţial la reuşita festivalului

Maestrul Fediuc şi datinile botoşănene

Nevăzătorii botoşăneni, învingători la secţiunea tarafuri

Corina Chiriac şi George Nicolescu, doi artişti minunaţi, ce au conferit carate festivalului, prin prezenţa lor la Botoşani

Taraful "Floare de colţ" din Maramureş, o pată de culoare

Roxana Poiană, din Iaşi, o adolescentă care promite

Doi preşedinţi pe scenă

Bistriţeanul Petrică Predescu, un solist remarcabil

Nicolae Caragia, într-un recital de zile mari la Botoşani

Directorul teatrului, Traian Apetrei, luându-şi rămas bun de la Corina Chiriac

Lucreţia Goagea, Vâlcea, o adolescentă cu o voce senzaţională

Larisa Onciu, Bucureşti, un real talent

Alexandru Cozaciuc, Iaşi, învingător la instrumente de suflat tradiţionale

Lilica Ioniţă, Buzău, o talentată interpretă de romanţe

marți, 2 decembrie 2008

Festival naţional pentru artiştii nevăzători

În această săptămână, pe 4 şi pe 5 decembrie, sala mare a Teatrului “Mihai Eminescu” va găzdui faza finală a Festivalului concurs de interpretare muzicală destinat artiştilor amatori nevăzători, secţiunile muzică populară şi romanţe. Evenimentul este organizat de Filiala nevăzătorilor Botoşani şi beneficiază de sprijinul Primăriei Botoşani. La manifestare participă solişti vocali, instrumentişti şi tarafuri din toate judeţele ţării, dar şi invitaţi renumiţi, la festivalul – concurs fiind aşteptaţi Corina Chiriac, George Nicolescu şi compozitorul Nicolae Caragea. Din juriu vor face parte şi îndrăgita solistă Laura Ştefănescu şi violonistul Ciprian Potoroacă - membri ai Orchestrei “Rapsozii Botoşanilor”. Dacă ziua de joi este destinată competiţiei la care vor participa peste o sută de artişti, vineri este programată a avea loc Gala Laureaţilor. În aceeaşi zi, un grup folcloric va prezenta oaspeţilor veniţi din toate colţurile ţării datini şi obiceiuri de iarnă. Festivalul organizat la Botoşani este la a doua ediţie, el fiind reluat, practic, după o întrerupere de 14 ani. La ediţia desfăşurată anul trecut la Bistriţa, nevăzătorii botoşăneni au obţinut două locuri I, la secţiunile taraf şi trompetă şi un loc III, la orgă.